Izvor: Radio 021, 14.Apr.2021, 09:22

Izvorišta vode u Novom Sadu: Koliki su kapaciteti i kakvi radovi su u planu?

Izvorišta vode u Novom Sadu očekuje regeneracija kako bi se podigli kapaciteti i ublažili nedostaci istih - za grad je "koban" period leto, kad je potrošnja vode maksimalna, a građana/potrošača je sve više.

Prošle godine je "Hidrozavod DTD" na zahtev preduzeća uradio Projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja zbog očuvanja postojećih kapaciteta (regeneracije bunara) i proširenja kapaciteta (utiskivanja novih drenova) izvorišta novosadskog vodovoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kako za 021.rs kažu u "Vodovodu", na osnovu informacija će početi radovi na tri izvorišta vode u gradu.

"Kapacitet izvorišta 'Štrand' je trenutno oko 60 l/s i u planu je utiskivanje drenova na BHD - 1, čime bi se digao kapacitet na oko 130 l/s. Na izvorištu 'Petrovaradinska ada' u planu su radovi na očuvanju kapaciteta i kvaliteta izvorišta čiji je trenutni kapacitet oko 600 l/s. U planu je regeneracija i hidroizolacija bunara BHD 1 i 5, kao i regeneracija jedanaest bušenih bunara", navode u "Vodovodu".

Kad je reč o "Ratnom ostrvu", u planu je povećanje kapaciteta utiskivanjem novih drenova na bunaru BHD-6 i očuvanje kapaciteta regeneracijom bunara BHD 9 i 10, ali se planira i regeneracija četiri bušena bunara. Kapacitet ovog izvorišta je oko 700 l/s. Na ovom, najvećem izvorištu pijaće vode letos je završena rekonstrukcija reni bunara BHD-5 i BHD-8, a detaljnije o tome pročitajte OVDE.

Već je pokrenuta procedura za rekonstrukciju "Petrovaradinske ade". Raspisan je tender za radove, vredne 24,6 miliona dinara bez PDV, a koji podrazumevaju čišćenje bunara i drenova od taloga i mulja. Naš portal je o ovim radovima pisao na OVOM LINKU.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.