Izumljen enzim koji može pomoći pušačima da ostave cigarete

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2018, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izumljen enzim koji može pomoći pušačima da ostave cigarete

Istraživači navode da su farmaceuti stvorili enzim koji bi jednog dana mogao da smanji želju za nikotinom kod aktivnih pušača.

Eksperimenti su vršeni na pacovima pa je još uvek upitno da li se rezultati studije odnose i na ljude, prenosi Health24.

Naučnici su dali enzim pacovima kod kojih su prethodno stvorili zavisnost od nikotina i otkrili su da je nikotin pre dospeo u krvotok nego što je došao do mozga.

Davanje ovog enzima brzo je smanjilo zavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od nikotina kod pacova. Takođe ih je sprečilo da ponovo uzmu nikotin kada su mu imali pristup, piše u novoj studiji.

"Ovo je veoma zanimljiv pristup jer može smanjiti zavisnost od nikotina bez povećanja želje i drugih teških simptoma skidanja s ove supstance", rekao je glavni istraživač Olivier Džordž, vanredni profesor na Scripps Research institutu u Kaliforniji.

"Takođe, enzim deluje na krovotok, a ne direktno na mozak, tako da njegovi neželjeni efekti treba da budu minimalni", dodao je Džordž.

Nikotinska zavisnost je ono što otežava ljudima da prestanu da puše. Sprečavanje nikotina da dođe do mozga već je dugo posmatrano kao obećavajući način smanjenja zavisnosti, ali je ipak problem činjenica da se nivo nikotina u krvi ne smanjuje kako bi se postigla efikasnost.

Enzim testiran u ovoj studiji naziva NicA2-J1 zasnovan je na prirodnom enzimu proizvedenom od bakterije Pseudomonas putida, ali je modifikovan kako bi podstakao svoju potenciju, ostao duže vreme u krvi i obavljao druge funkcije potrebne za borbu protiv nikotinske zavisnosti.

Istraživači planiraju da nastave da rade na ispitivanju delovanja ovog enzima kako bi mogli u skorijoj budućnosti da započnu klinička ispitivanja na ljudima. Važno je napomenuti da se rezultati ispitivanja životinja ne moraju nužno odnositi i na ljude.

Nalazi su objavljeni onlajn 17. oktobra u listu "Science Advances".

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.