Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Plan, a u planu grad" od četvrtka u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Plan, a u planu grad" biće otvorena u četvrtak, 14. februara u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Autorka izložbe je dr Agneš Ozer, muzejska savetnica.

Ovo je izložba o razvoju Novog Sada, o tome kako grad izgleda na planovima i starim kartama, graditeljskim i arhitektonskim nacrtima pojedinih zgrada i znamenitih građevina.

Naselje se sastoji od zgrada, koje su razvrstane po ulicama koje se ulivaju u trgove, a sve to, kao jedno umetničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delo, odražavaju grad i pričaju njegovu istoriju od Petrovaradinskog šanca i Racenštata, Švapskog i Hrvatskog sela do Novog Sada u 21. veku.

Pored autora karata i planova, nacrta i arhitektonskih i graditeljskih, pojedinačnih zgrada, njihovih autora, Josifa Sautera, Leopolda Bercelera, Stevana Slavnića i njihovih novovremenskih naslednika, poznatih i manje poznatih arhitekata i graditelja, Žerža Molnara, Lipota Baumhorna, u inostranstvu školovanog Žorža Tabakovića i Dragana Ivkovića, iz druge polovine 20. veka, jedinstvena su svedočanstva o građanima, gradu, njegovom nastanku i razvoju do današnjih dana, kao svojevrsno ogledalo u kojem se vidi istorija.

Izložba će biti svečano otvorena u podne.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.