Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020, 13:03

Italija epidemiološki na nivou iz aprila, razmišlja se o obavezi nošenja maski na otvorenom

Broj zaraženih od kovida-19 u Italiji u poslednja 24 sata je skoro 3.000, što je na nivou iz aprila, kada je u zemlji bio na snazi karantin zbog koronavirusa.

Najviše zaraženih je u tri italijanske regije - Kampanja 401, Lombardija 393, Pijemonte 279.

Prema saopštenju Naučnog-tehničkog komiteta vlade, koji prati epidemiološku situaciju, zadnjih sedmica postojano raste i broj preminulih, a juče je od koronavirusa umrlo 27 osoba, broj hospitalizovanih je više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 3.200, a 52.000 zaraženih su u kućnoj izolaciji.

Zabrinutost zbog porasta zaraženih od kovida-19 izrazio je i predsednik države Serđo Matarela, koji je govorio povodom memorijalnog koncerta u čast italijanskog srednjevekovnog pesnika Dantea.

Broj novozaraženih nije u vezi sa početkom nastave u školama, izjavila je ministarka za obrazovanje Lučija Azolina, koja je potvrdila da će, za sada, škole nastaviti sa direktnom, to jest nastavom u razredima.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova u regije je odaslan circular u kome se sugeriše striktna kontrola zaštitnih mera koje su na snazi, ali se regijama ostavlja da same odluče koje mere će doneti kao zaštitu od širenja kovid-19.

Iz krugova bliskih vladi najavljuje se, za narednu sedmicu, nova vladina mera za kontrolu širenja koronavirusa, a jedna je mogućnost da se na celoj nacionalnoj teritoriji uvede obaveza nošenja maski na otvorenom.

Mere koje donosi vlada u situaciji vanrednog stanja koje je jos na snazi, a uvedeno je zbog pandemije kovida-19, ne podležu odobravanju parlamenta.

Neke opozicione partije desnog centra, pre svega Frateli d'Italija i Liga protestuju, tvrdeći da su nove mere nepotrebne i traže da vlada sluša mišljenje opozicije.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.