Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 14:06 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Istraživanje: Vegani i vegetarijanci u većem riziku od moždanog udara
Vegetarijanski i veganski način ishrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija čije rezultate objavljuje BBC.
Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina. Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.
Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 peskatarijanci, ljudi koji su jeli ribu. Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i fizička aktivnost.
Kod peskatarijanaca je zabeležen 13 odsto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 odsto niži rizik. Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 odsto viši rizik od moždanog udara.
Naučnici sugerišu da bi to moglo biti povezano s niskim nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.
Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska ishrana nezdrave, doktor Frenki Filips iz britanskog udruženja dijetetičara kaže kako smatra da to nije slučaj, jer se ovde radilo o tzv. opservacionoj studiji, a ne uzročno-posledičnoj, ali ističe važnost raznolike ishrane.
"Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu ishranu i jesti raznoliku hranu", kaže on.
Autor: Hina
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.