Izvor: Radio 021, 12.Jan.2020, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Očevi proveravaju monitore za praćenje beba češće nego majke

Monitori za praćenje beba mogu biti vrlo korisni ako svoje dete uvek želite da imate na oku, čak i kad spava. Međutim, prečesto proveravanje može dovesti do teskobe.

Koliko često to činite? A koliko često vaš partner?

Ako spadate u većinu, prečesto. Naime, kompanija "Summer" sprovela je istraživanje koje je otkrilo da su očevi brižniji i da jedan od trojice proverava monitor barem jednom u minutu. Samo četvrtina majki to čini toliko često. Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je otkrilo da majke proveravaju monitore za praćenje beba tek kad čuju plač.

Stručnjaci brinu da je tehnologija dovela do preterane brige, čak i da mnoge roditelje čini teskobnim, a njihova namena bi trebalo da bude potpuno drugačija, odnosno da rastereti roditelje.

"Kad neprestano motre svoje dete preko monitora, roditelje mogu alarmirati neke nebitne stvari koje uopšte ne prete deci", kažu autori studije objavljene u "The Journal of The American Medical Association".

Neprestano zuriti u monitor nije dobro za roditelje, dodaju i upozoravaju da proveravanje svakog minuta neće učiniti dete sigurnijim.

Američka akademija pedijatara (AAP) čak savetuje nekorišćenje monitora za bebe kao način prevencije sindroma iznenadne smrti odojčeta. Umesto toga, savetuju neke sigurne i proverene prakse kao što su: deljenje sobe s bebom, ali ne istog kreveta, bebe bi trebalo da spavaju na leđima, na čistoj i ravnoj podlozi u krevetiću s čvrsto zategnutim čaršavom i bebe ne bi trebalo da spavaju okružene posteljinom, ćebadima, jastucima i plišanim igračkama.

"Bebe mogu biti sigurne i ako ne potrošite gomilu novca na spravice. Dovoljno je samo preduzeti osnovne mere opreza", kaže dr Rejčel Mun iz AAP-a.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.