Izvor: Radio 021, 14.Feb.2018, 19:31

Istraživaće se koliko su budžeti u Vojvodini prilagođeni ženama

Istraživaće se koliko su budžeti u Vojvodini prilagođeni ženama

Opštine u Vojvodini proći će kroz kontrolu - da li imaju rodno odgovorne budžete i da li uopšte znaju šta znači rodno odgovorno budžetiranje.

Zavod za ravnopravnost polova uskoro zaključuje javnu nabavku usluga istraživanja, koje uključuju detaljnu analizu budžeta u svim vojvođanskim gradovima i opštinama, kao i ankete sa zaposlenima u 33 opštine u kojima postoje zaposleni za pitanja rodne ravnopravnosti.

Svi budžetski korisnici u Srbiji imaju zakonsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obavezu da do 2020. godine uvedu rodno budžetiranje, na svim nivoima vlasti. Svaka lokalna vlast ima obavezu da na godišnjem nivou isplanira budžet tako da on zadovoljava potrebe i muškaraca i žena, kao i da definiše indikatore i barem jedan rodno odgovoran cilj za tu godinu.

Kako za 021 kaže direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, rodno odgovorno budžetiranje znači planiranje trošenja sredstava na način koji će zadovoljiti potrebe oba pola, uzimajući u obzir statistiku - žene čine 52 odsto stanovništva, ravnopravne su članice zajednica i imaju pravo da se njihove potrebe ispunjavaju, kako bi mogle da daju svoj maksimum i budu najbolje u svojim delatnostima.

"To znači da lokalna vlast mora da ima u vidu da, ako planira da gradi fudbalski teren, taj teren pretežno koriste muškarci. Zbog toga je potrebno, osim fudbalskog terena, izgraditi nešto što će pretežno koristiti ženska populacija. Da biste imali adekvatno rodno budžetiranje, morate, pre svega, da poznajete svoje stanovništvo i njihove potrebe, da budete svesni šta je rodno budžetiranje i da shvatite da ste u problemu ako ga nemate - 52 odsto vaše populacije ne može da se razvija. Žene će biti uskraćene", navodi Milović.

Javna nabavka za usluge istraživanja lokalnih zajednica otvorena je do 19. februara. U Vojvodini 33 opštine već imaju određeni mehanizam za rodnu ravnopravnost (savet ili komisiju) ili u sistematizacijama imaju osobu koja vodi poslove rodne ravnopravnosti. Anketari će sa njima razgovarati i ispitati ih o njihovom poslu, uslovima za uvođenje i sprovođenje rodnog budžetiranja, kako ispunjavaju ciljeve i sa kakvim programima raspolažu. Na osnovu ovih anketa pisaće se izveštaj, a na osnovu izveštaja će se pripremati materijal za obuke koje će, u drugoj polovini godine, biti održane sa zaposlenima na lokalu u vezi sa rodnim budžetiranjem.

Takođe, anketari će razgovarati i sa građanima i građankama u 33 opštine i analizirati šta im nedostaje u sredini i da li uopšte znaju šta je rodno budžetiranje. Diana Milović navodi da rodno budžetiranje već postoji u Pokrajinskoj vladi i u Zavodu za ravnopravnost polova.

Inače, da male sredine ne znaju šta je rodno budžetiranje, pa ni šta je osnovno pravo na lečenje, pokazuje činjenica da pojedine opštine u Vojvodini nemaju ni specijalistu-ginekologa u okviru službe zdravstvene zaštite.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.