Izvor: Radio 021, 26.Dec.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za vozače kamiona i autobusa da preuzmi sertifikate i kartice

Profesionalni vozači autobusa, putničkih kombija i kamiona imaju rok do kraja godine da uzmu kvalifikacione kartice i sertifikate, pošto bez njih od 1. januara 2020. godine neće moći da prevoze teret ili putnike, podseća sajt Polovni automobili.

Svi vozači koji imaju neku od kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E ili će je dobiti najkasnije do 29. decembra 2019. godine, oslobođeni su pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sertifikata i kartice.

Oni koji nakon toga dobiju neku od ovih kategorija, moraće da idu na obuku i polažu.

Informacije po pitanju rokova preuzete su sa sajta Agencije za bezbednost saobraćaja.

Sertifikat i kartica - šta su i čemu služe?

Mora da ih ima svaki vozač kome je upravljanje vozilom ili skupom vozila kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E osnovno zanimanje, piše portal Polovni automobili.

Sertifikatom o stručnoj kompetentnosti potvrđuje se početna kvalifikacija za prevoz tereta, odnosno putnika. Nema rok važenja.

Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument. Podaci su dvojezični - na srpskom (ćirilično pismo) i engleskom jeziku. Kao lični dokument glasi na ime vozača. Vozač mora uvek da je nosi sa sobom kada profesionalno vozi kamion ili autobus.

Procenjuje se da je do avgusta ove godine od ukupno 70.000 aktivnih vozača samo 5.000-6.000 njih uzelo sertifikate i kartice. Nije poznato kakvo je trenutno stanje.

Ko plaća sertifikat i karticu?

Uglavnom plaćaju vozači, mada ponekad plaćaju i firme u kojima su zaposleni. Mnoge firme nisu zainteresovane da pokriju ovaj trošak, pošto vozači često menjaju firme ili odlaze u inostranstvo.

Cena sertifikata je 6.080 dinara, plus provizija za uplatnice. Izdaje se u AMSS. Zahtev podnosi vozač lično, u jednoj od ovlašćenih AMSS ekspozitura, u kojima se može odmah izvršiti i plaćanje.

Više informacija, potrebna dokumenta, spisak AMSS ekspozitura, uputstvo za popunjavanje uplatnica i zahteva možete da vidite OVDE.

Autor: Polovni automobili

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.