Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isterani iz crkve u Zadru jer su u nju ušli sa psom vodičem

Danski turisti izbačeni su juče iz crkve sv. Stošije u Zadru jer su ušli sa psom vodičem.

"Izbačeni su a da u toj opštoj hajci na njih niko iz crkve nije pomislio da se radi o psu vodiču, gospođa sa psom je invalid i pas je njen vodič. Otužno, jadno i neprimereno. Danci su nas pozvali i ogorčeno ispričali šta im se dogodilo usred dana u zadarskoj katedrali", kaže za "Zadarski" Mira Katalenić, predsednica Udruženja za školovanje pasa vodiča i mobilitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja je turistima savetovala da se obrate policiji.

U zadarskoj policiji su rekli da im se turisti iz Danske nisu obratili kako bi prijavili da su izbačeni iz katedrale.

Župnik don Josip Radoica Pinčić je potvrdio da su danski turisti udaljeni iz katedrale sv. Stošije.

"Ušli su muškarac i žena s ogromnim crnim psom. Zaista niko nije mogao da zna da se radi o psu vodiču, jer nije bilo očito da je neko od njih dvoje osoba s invaliditetom. Mi u crkvi stalno imamo dve čuvarke, jedna govori engleski jezik, druga čak tri svetska jezika, i trebalo je jednoj od njih da se obrate s informacijom da se radi o psu vodiču. Ovako, oni su se šetali crkvom, a kad su upozoreni, reagovali su vrlo burno", kazao je za Zadarski.

Pastoralni saradnik Branimir Buturić potom je zatvorio katedralu.

"On je moj sekretar, odmah je došao u crkvu, naložio da svi izađu i katedralu je jednostavno zatvorio na neko kraće vreme. Nije bilo drugog načina", ispričao je župnik koji, kaže, ne može da razume zašto danski turisti nisu odmah rekli da je u pitanju pas vodič. "To je izuzetna situacija i niko ne bi prigovorio, oni bi sa psom obišli crkvu i gotovo. Međutim, umesto da objasne, oni su nasrtali na svakog ko je pokušao da im se obrati", zaključio je.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.