Izvor: Radio 021, 03.Okt.2020, 12:11

Ispunjeni uslovi da Srbija izruči Bugarskoj Cvetana Vasileva, investitora koji je dugove staklare uvećao 70 puta

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva pravosudnim organima te zemlje koje protiv njega vode postupak zbog pronevere, saopšteno je u petak, 2. oktobra iz ove institucije.

Navodi se da je krivično vanpretresno veće Višeg suda 29. septembra donelo rešenje na osnovu molbe za izručenje Javnog tužilaštva Bugarske.

"Protiv navedenog rešenja dozvoljena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rešenja", stoji u saopštenju Višeg suda.

Iz suda su podsetili da konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde u skladu sa odredbom člana 31 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Ko je Cvetan Vasilev?

U Sofiji sudski postupak za proces bankrota Korporativne komercijalne banke (CCB) traje od februara 2018. Vasilev, bivši većinski akcionar banke koji je izbegao u Srbiju optužen je za umešanost u 144 slučaja pronevere sredstava i preti mu kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Osamnaest optuženih u tom procesu opisani su u optužnici od 11.000 strana kao kriminalna grupa odgovorna za proneveru koja se odnosi na 2,6 milijardi leva (1,3 milijardi evra) i čije malverzacije su "ugrozile stabilnost bugarskog bankarskog sistema i njene finansijske sigurnosti".

Vasilev je na Forbsovoj listi bio rangiran kao drugi najmoćniji Bugarin, a imovinu je, prema navodima bugarskih medija, stekao zahvaljujući bliskim vezama s vladajućim strukturama u Bugarskoj u dužem periodu.

Korpbanka, čiji je Vasilev vlasnik, zbog malverzacija je upala u krizu, a u junu 2014. kontrolu nad njom preuzela je Narodna banka Bugarske. Blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru u iznosu većem od sto miliona evra.

Šest godina Srbija odlučuje o izručenju Vasileva

Inače, kako je ranije ove godine pisao Insajder, postupak odlučivanja o izručenju bugarskog državljanina Cvetana Vasileva Bugarskoj u Srbiji traje skoro šest godina.

Ministarstvo pravde Bugarske je još u septembru 2014. uputilo srpskom Ministarstvu pravde zahtev za izručenje Vasileva. Taj postupak do danas nije okončan jer je već dva puta Apelacioni sud vratio nižem na odlučivanje.

Oba puta je Apelacioni sud ukidao odluku Višeg suda o izručenju sa identičnim obrazloženjem - da u rešenju Višeg suda postoje "bitne povrede odredbi krivičnog postupka jer o odlučnim činjenicama nedostaju jasni razlozi".

Postupak sada ponovo vodi Viši sud i u okviru ovog postupka sudija za prethodni postupak Višeg suda se u Beogradu 3. decembra 2019. obratio se zamolnicom, preko Ministarstva pravde Srbije, nadležnim organima Republike Bugarske radi postupanja po dopunskoj molbi bugarskog Javnog tužilaštva, a odgovor je Višem sudu dostavljen 21. februara.

Cvetan Vasilev na ove nove okolnosti iz molbe saslušan je 10. marta ove godine, a sudija je sledeće ročište bio zakazao za 23. mart jer ročištu tada nije pristupio tužilac i da je dodatni rok za izjašnjenje na drugu dopunsku molbu zatražio branilac Cvetana Vasileva.

Dalji postupak u Višem sudu privremeno je zaustavilo vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa.

Političke i poslovne veze Vasileva dovele u Srbiju

Razlozi zbog kojih se Vasilev krije u Srbiji mnogi vide u njegovim poslovnim i političkim vezama.

Cvetan Vasilev je 2012. godine, pre nego što je za njim raspisana poternica, kupio fabriku stakla u Paraćinu. Iako je u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za Staklaru, od njegovog preuzimanja fabrike dugovi ovog preduzeća su uvećani 70 puta. Ova fabrika je u stečaju, a protiv Vasileva je podneta i krivična prijava zbog navodnog namernog guranja fabrike u stečaj.

Bugarski bankar i biznismen je 2014. uplatio fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije, donaciju od 1,2 miliona dinara. To je potvrdio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanje Insajdera. Međutim, kako je tada rekao, donacija je uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica, a Nikolić je negirao "lične kontakte" s bugarskim biznismenom.

Autor: Insajder/RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.