Izvor: Radio 021, 12.Mar.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranska advokatica koja je branila žene osuđena na 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem

Iranska advokatica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh osuđena je na 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem, rekao je njen suprug Reza Kandan.

Njen advokat Pajam Derafšan rekao je agenciji IRNA da je Sotoudehova, koja je uhapšena prošlog juna, optužena za širenje informacija protiv države, vređanje vrhovnog lidera Irana i špijuniranje.

Ona je već odslužila polovinu od šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđena 2010. godine za širenje propagande i zaveru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti, pre nego što je oslobođena 2013. godine.

Prošle godine, Sotoudehova je zastupala veliki broj žena koje su skinule marame ili hidžab u javnosti protestujući zbog obaveznog islamskog kodeksa za oblačenje žena, objavio je ranije Centar za ljudska prava u Iranu, sa sedištem u Njujorku.

Sotoudehova, koja je zastupala aktiviste iranske opozicije, stupila je u štrajk glađu koji je trajao 50 dana 2012. godine protestujući zbog zabrane putovanja koja je izrečena njenoj ćerki.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.