Izvor: Radio 021, 25.Apr.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate, potrebno zaposliti još 1.300

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da su inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate za do 20 odsto i najavio da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnih savetnika, a time i veći koeficijent i veću platu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ružić je u Čačku gde se obeležava Dan inspektora, rekao da reforma inspekcija ne bi bila moguća da nema sinergije, usaglašenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stava i spremnosti države da u takvu promenu krene.

"Pokazali smo na konkretnoj reformi kakve rezultate dobijamo kada udružimo stavove privrednika, iskustva inspektora, kapacitete i volju Vlade Srbije i razumevanje gradjana", kazao je ministar.

On je naveo da su prošle godine 354 inspektora u Srbiji prošla obuku po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine se očekuje da Nacionalna akademija udvostruči broj realizovanih obuka. Ministar je podsetio da su obezbeđeni i novi mehanizmi za rad inspektora poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.

"Time smo dobili usaglašen, organizovan, savremen nadzor, gde represivne mere ostavljamo za nesavesne privrednike, a onim privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom pružamo podršku i savet", rekao je Ružić.

On je istakao da četiri inspekcije već uspešno rade na platformi inspektor, a da je u planu da do kraja leta budu uključene i druge i da na taj način bude zaokružena digitalizacija inspekcijskog nadzora.

"Uspeli smo da obezbedimo da Vlada usvoji i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i osvestimo značaj inspekcija u toj borbi, ali i da se obavežemo na povećanje broja inspektora i opremanje inspekcija", dodao je ministar.

On je podsetio da je ministarstvo, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.

"Srbija ima više od 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 njih zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj",   kazao je Ružić.

Ministar je dodao da je analiza pokazala i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad. "U poređenju sa EU, Srbija ima četiri puta manje inspektora, a to se najviše oseća na lokalu", rekao je Ružić.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.