Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 11:31

Indija se sprema da pogubi ženu, prvu od 1955. godine

Indijka Šabnam bi uskoro mogla da bude prva žena pogubljena u toj zemlji od 1955. godine, javlja CNN.

Šabnab je optužena da je 15. aprila 2008. godine ubila sedam članova porodice - oca, dva brata, majku, snahu, rođaka (14) i nećaka, koji je bio desetomesečna beba.

Ovaj slučaj je bio udarna vest u Indiji - ne samo što je Šabnam ubila sedam članova svoje porodice, već i zato što je bila osam nedelja trudna u to vreme.

Šabnam i njen ljubavnik Salem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su proglašeni krivim za višestruko ubistvo i osuđeni na smrt vešanjem.

Ukoliko bude izvršena egzekucija, Šabnam, koja se kao i Salem u sudskim spisima vodi po imenu, biće prva žena nad kojom je izvršena smrtna kazna od 1955. godine.

Dok čeka izvršenje kazne, advokati Šabnam pokušavaju da zaustave izvršenje i tvrde da je i ona žrtva, takođe. Advokat Šreja Rastogi kaže da je klijentkinja, koja nikada nije priznala zločin, žrtva patrijarhalnog društva koje stavlja društveni status - kaste - na prvo mesto.

Osim ljudi koji su ubijeni te noći, partneri su imali još jednu žrtvu - njihovog sina, koga je Šabnam podigla u zatvoru pre nego što ga je ostavila. Njen sin (12) sada moli indijskog predsednika Rama Nata Kovinda da pokaže milost prema njegovoj majci.

Šabnam i Salem su bili mladi ljubavnici koji su živeli u istom selu u državi Utar Pradeš, ali njihove porodice nisu odobravale vezu. Šabnam je imala 22 godine u vreme ubistava i bila je učiteljica, a Salem je bio nezaposlen.

Iako je indijska podela na kaste često povezana sa Hindu zajednicom, postoji slična hijerarhija među muslimanskim porodicama, na osnovu njihove prošlosti ili dela arapskog sveta iz kojeg dolaze.

Roditelji često pritiskaju decu da se venčaju sa osobom iz njihove zajednice, a neuspeh u tome može da dovede do nasilja, i u ekstremnim slučajevima, do ubistava, kada su članovi porodici ubijeni jer su naneli navodnu sramotu porodici.

U Indiji 15 žena čeka na egzekuciju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.