Izvor: Radio 021, 14.Jul.2019, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija šalje istraživačku misiju koja će tragati za vodom na Južnom polu Meseca

Indija šalje svemirsku misiju koja će na Južnom polu Meseca tragati za vodom.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) saopštila je da će svemirska letelica "Chandrayaan-2" biti lansirana u ponedjeljak u 2.51 sati po lokalnom vremenu iz svemirske baze Satish Dhawan u pokrajini Andra Pradeš.

Cilj misije je da istraži da li na mračnoj strani Meseca ima vode i to je prva takva misija koju sprovode stručnjaci iz Indije.

Svemirska letelica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na Mesec nosi istraživačko vozilo koje bi na tlo Zemljinog satelita trebalo da sleti 6. ili 7. septembra.

Indijske vlasti tvrde da će njihova misija istražiti delove Meseca na koje nisu stigle misije drugih zemalja.

Procenjena vrednost misije je 141 milion dolara.

Indija od 1960. godine sprovodi svemirski istraživački program, a premijer te zemlje Narendra Modi najavio je da će prvu astronautsku misiju u svemir poslati 2022. godine kada Indija bude obeležavala 75. godišnjicu nezavisnosti.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.