Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideja francuskog ekonomiste: Starijima od 25 godina dati 120.000 evra

Šest godina nakon što ga je knjiga "Kapital u 21. veku", prodata u više od dva miliona primeraka, katapultirala među najuticajnije mislioce današnjice, francuski ekonomista Toma Piketi ima u planu i da objavi njen nastavak pod nazivom "Kapital i ideologija".

Reč je o još jednom monumentalnom delu koje se proteže na čak 1.232 stranice (otprilike kao "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja), a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva. Na police francuskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << knjižara knjiga će stići u četvrtak, a engleski prevod očekuje se u martu sledeće godine.

Kako navodi list "Gardijan", osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz istoriju, Piketi u novoj knjizi očaja i nad nemoći tradicionalnih stranaka levice i desnice, a iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sustav.

Među predlozima koje Piketi iznosi u knjizi, a koje spominje "Gardijan", ima nekoliko ideja koje će sigurno podstaći žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.

Tako bi, prema Piketiju, zaposleni neke kompanije trebalo da imaju polovinu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih deoničara trebalo bi da bude ograničena na 10 odsto od ukupnog broj glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90 odsto za najveća imanja.

Dalje, svakome ko napuni 25 godina Piketi bi jednokratno isplatio 120.000 evra, a uveo bi i individualni porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati "karbonski otisak" svake osobe, to jest njegov ili njen "doprinos" globalnom zagrevanju.

Iako nema sumnje da će mnogi ove ideje proglasiti preradikalnim i neostvarivim, čini se da Piketija to nimalo ne dotiče. U intervjuu za francuski nedeljnik "L’Obs" rekao je da ga ne brine uticaj koji bi sprovođenje njegovih predloga moglo imati na berze.

"To će uticati na sulude cene nekretnina u Parizu, a stvoriće i nove društvene grupe čiji će pripadnici postati vlasnici (nekretnina) i deoničari", rekao je Piketi.

"Kapital u 21. veku", Piketijeva knjiga iz 2013. godine, jedna je od retkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njenu ambicioznost i kontekst objave, mnogi upoređivali s velikim delom Džona Mejnarda Kejnsa "Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca".

No, za razliku od Kejnsa, Piketi je popularniji bio kod širih masa nego kod vlastodržaca, zbog čega je njegov poziv na globalni porez na bogatstvo naišao na gluve uši.

Autor: Jutarnji.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.