Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbiji zaustavljen gas, elektrane prelaze na mazut

NOVI SAD - Srbiji su danas tokom popodneva potpuno obustavljene isporuke gasa, koje iz Rusije preko Ukrajine i Madjarske stižu u našu zemlju, saopšteno je iz "Srbijagasa". Građanima već stižu apeli da racionalno troše i električnu energiju, a gradske toplane prelaze na mazut.

„Srbijagas" je zatražila da svi kupci odmah pristupe hitnom tehnološkom zaustavljanju potrošnje prirodnog gasa sa ciljem smanjenja moguće štete nastale prestankom isporuke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Količine gasa u sistemu su dovoljne samo za narednih nekoliko sati i treba ih iskoristiti za bezbedno zaustavljanje postrojenja, saopštio je „Srbijagas".

Očekuje se da će prvi kupci ostati bez gasa tokom noći, a da će do jutra cela Srbija ostati bez ovog energenta, pošto količine domaćeg gasa ne mogu da održe gasovodni sistem u funkciji.

Prema rečima Dušana Bajatovića, direktora "Srbijagasa" stvorena je vanredna situacija, "čiji kraj se ne nazire" zbog ukrajinsko-ruskog spora oko cene.

Toplane u Novom Sadu preći će sa gasa na mazut gde god je to moguće, potvrdile su danas gradske vlasti.

U Novom Sadu postoje četiri toplane, od kojih tri odmah mogu da pređu na mazut, dok jedna radi isključivo na prirodni gas.

Vlada telefonski usvojila mere

Usled nastupanja opšte nestašice prirodnog gasa prouzrokovane potpunim prekidom isporuka tog energenta, Vlada Srbije je danas na telefonskoj sednici usvojila niz mera i aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Vlada je naložila zamenu prirodnog gasa drugim energentima kod svih potrošača prirodnog gasa koji imaju mogućnost zamene.

Vlada Srbije je zatražila obustavu isporuke prirodnog gasa svim grupama potrošača prirodnog gasa.

Prevoznici da obezbede transport mazuta



Radi obezbeđivanja funkcionisanja daljinskih sistema grejanja i termoelektrana-toplana, Naftna indstrija Srbije Novi Sad će obezbediti redovnu isporuku potrebnih količina mazuta tim potrošačkim grupama, navedeno je u saopštenju.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost saobraćaja derivata nafte unutrašnjim vodenim, drumskim putevima i železnicom dužni su da obezbede transport potrebnih količina mazuta daljinskim sistemima grejanja i termoelektranama-toplanama.

Ako treba dodatni uvoz struje

Usled nastupanja opšte nestašice prirodnog gasa, zbog povećane potrošnje električne energije JP Elektroprivreda Srbije će, ukoliko bude potrebno, izvršiti uvoz neophodnih količina električne energije i preko količina predviđenih Energetskim ,navedeno je u saopštenju.

Radna grupa za razmatranje i praćenje situacije u vezi sa sigurnošću snadbevanja energijom i energentima koju je formiralo Ministarstvo rudarstva i energetike biće u neprekidnom zasedanju dok traju vanredne okolnosti u energetskom sektoru, navedeno je u saopštenju.

Vlada apeluje na građane da dok traju vanredne okolnosti u isporuci prirodnog gasa, smanje potrošnju električne energije kako ne bi bilo ugroženo funkcionisanje elektroenergetskog sistema, zaključuje se u saopštenju.

Mazuta dovoljno samo za dan-dva

Direktor Udruzenja "Toplane Srbije", koje objedinjuje svih 56 toplana u Republici, Milovan Lečić, izjavio je danas da većina toplana u Srbiji može da radi na mazut, ali i da neke koriste isključivo gas kao energent.

Lečić je rekao Tanjugu da toplane koje su "osposobljene" da rade na oba energenta - gas i mazut, u ovom trenutku imaju dovoljno mazuta samo za havarijska isključenja na dan - dva, a ne za duži period.

Ukoliko pređemo na havarijski rad, odnosno na potrošnju mazuta u kolicinama koje imamo, moraćemo, u interesu zaštite ukupnog energetskog sistema zemlje, napraviti određene korekcije", rekao je on, dodajući da se o tome za sada samo razmišlja.

Te korekcije će najverovatnije podrazumevati "smanjenje temperaturnog režima", objasnio je Lečić.

On je istakao da sa NIS-om postoji potpisan protokol o isporuci 118.800 tona mazuta za sve toplane u Srbiji, što je bila dovoljna količina u uslovima normalne isporuke gasa, ali da je u novonastalim uslovima neophodna veća količina mazuta zbog prelaska dela toplana sa gasa na tu vrstu enegrenta.

"Mi smo se već danas dogovorili sa Ministarstvom rudarstva i energetike da nam od sutra NIS omogućiti povlačenje većih količina mazuta, koje će moći da obezbede bar havarijski rad toplana", rekao je Lečić.

NIS će učiniti sve da obezbedi mazut



Naftna industrija Srbije učiniće sve da obezbedi dovoljnu količinu mazuta dok se ne stabilizuje situacija sa snabdevanjem gasom, saopštilo je večeras to preduzeće.

U saopštenju se navodi da je uoči grejne sezone NIS potpisao ugovor sa Toplanama Srbije da će tokom zime obezbediti dovoljnu količinu mazuta za toplane.

Zalihe EU do sledećeg utorka

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović jedanas izjavio da trenutno Srbija raspolaže s dovoljno mazuta i da Elektroprivreda radi normalno, ali da postoje tehnički problemi za trenutnu zamenu goriva.

"Iz sopstvenih izvora možemo dnevno da proizvedemo pola miliona kubika gasa, još toliko da izvlačimo iz skladišta u Banatskom Dvoru, ali to je samo deseti deo količina koje uvozimo", naglasio je.

On je najavio da će sutra razgovarati s partnerima u Mađarskoj o eventualnoj pomoći iz njihovih skladišta gasa i izrazio nadu da kriza, ipak, neće dugo trajati.

"Zalihe gasa u Evropskoj uniji su dovoljne samo do sledećeg utorka, pa verujem da će dotle biti pronađeno neko rešenje, mada u te zemlje gas stiže i preko Belorusije. Sada se najbolje vidi koliko su nam potrebni `Južni tok` i završetak skladišta u Banatskom Dvoru", zaključio je Bajatović.

Pregovori Ukrajinaca i „Gasproma" tek za dva dana

Ruski "Gasprom" je spreman da u svakom trenutku pregovara sa ukrajinskom kompanijom "Naftogas", saopštio je danas portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov i dodao da je rukovodstvo te kompanije iznenađeno namerom Kijeva da se razgovori nastave tek 8. januara.

"Iznenađeni smo zbog njihove namere da nastave pregovore tek 8. januara. Situacija je suviše teška da bismo čekali još dva dana", naglasio je Kuprijanov.

"Pošto nema ugovora o isporuci prirodnog gasa klijentima u Ukrajini, od početka godine, gas poslat evropskim korisnicima Ukrajina je uzimala ilegalno. 'Gasprom' je prekinuo snabdevanje preko Ukrajine, kako bi sprečio nelegalne akcije ukrajinskog 'Naftogasa'. Takođe, preduzimamo dodatne korake da bismo ispunili zahteve naših evropskih kupaca - dodatna količina gasa se isporučuje putevima koji zaobilaze Ukrajinu, preko Belorusije i 'Plavog toka' i koristimo rezerve iz podzemnih skladišta u Evropi", rekao je Kuprijanov.

On je dodao i da je Ukrajina isključivi krivac za trenutnu situaciju, kao i da je "Gasprom" uvek bio i da će i biti, pouzdan snabdevač.

Predsednik uprave "Naftogasa" Oleg Dubina rekao je ranije danas da će se pregovori sa "Gaspromom" o uslovima isporuka i taksi za tranzit prirodnog gasa iz Rusije u Ukrajinu u 2009. godini, nastaviti prekosutra, u Moskvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.