Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Danska razmatra uvođenje četvorodnevne radne nedelje

Nakon što je objavljeno da je finska premijerka Sana Marin za skraćivanje radnog vremena na četiri dana nedeljno, i Danci su pokrenuli raspravu o uvođenju četvorodnevne radne sedmice.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj želela bi da radi manje sati u nedelji. Rezultati ankete su pokazali da 16 odsto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Inače, radna sedmica u Danskoj traje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Osobe koje planiraju da osnuju porodicu, kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem, spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

"Ljudi žele manje da rade nakon što napune 35 godina, što je doba u kojem mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu", rekao je Martin Faris Savaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je i kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54, i 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Zanimljivo je da je sedam odsto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo da bi želelo da radi više sati nego što trenutno rade.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

JOŠ JEDNA ZEMLJA UVODI ČETVORODNEVNU RADNU NEDELJU Nove diskusije o skraćivanju radnog vremena

Izvor: Blic, 15.Jan.2020

Nakon što je objavljeno da je finska premijerka Sana Marin za skraćivanje radnog vremena na četiri dana nedeljno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne sedmice. Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.