Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandska železnica plaća odštetu zbog deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu

Holandska državna železnička kompanija NS je saopštila da će formirati komisiju koja će proučiti mogućnosti za plaćanje pojedinačnih odšteta za ulogu holandske železnice u masovnim deportacijama Jevreja tokom nemačke okupacije Holandije u Drugom svetskom ratu.

Kompanija je u saopštenju izdatom sinoć navela da je njena umešanost u deportacije "crna stranica istorije Holandije i kompanije".

Više od 100.000 holandskih Jevreja, 70 odsto jevrejske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u toj zemlji, nije preživelo rat. Najveći deo je deportovan iz Holandije i likvidiran u koncentracionim logorima. Najveći broj holandskih Jevreja je vozovima iz gradova prebačen u tranzitne logore u toj zemlji pre nego što su poslati u logore smrti.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.