Izvor: Radio 021, 21.Okt.2020, 07:21

Hitlerovi govori uskoro na aukciji, jevrejska organizacija ogorčena

Istaknuta jevrejska organizacija osudila je odluku minhenske aukcijske kuće da stavi na prodaju nekoliko rukom napisanih beleški za govor Adolfa Hitlera, navodeći da je suprotno "logici, pristojnosti i čovečnosti" da se tako nešto prodaje.

Rabin Menahem Margoli, vođa Evropskog udruženja Jevreja sa sedištem u Briselu, rekao je da je predstojeća prodaja rukopisa posebno zabrinjavajuća s obzirom da najnoviji podaci ukazuju na porast antisemitizma u Nemačkoj i da bi mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da ohrabri neonaciste.

"Ne mogu da shvatim čistu neodgovornost i bezosećajnost u tako osetljivoj klimi da se najboljem ponuđaču prodaju takvi predmeti kao što je bulažnjenje najvećeg ubice Jevreja na svetu. To što rade aukcije ovog tipa je da legitimizuju entuzijaste Hitlera koji se hrane na ovoj vrsti stvari", naveo je on u saopštenju.

Beleške za govor koje se nude na aukciji, sve datirane pre Drugog svetskog rata, upućene su nacističkim partijskim organizacijama i izlaganjima za razne prigode i pominju pripremu Nemačke za rat i "jevrejski problem", rekao je Bernhard Paher, direktor aukcijske kuće "Hermann Historica", gde će u petak biti ponuđene na aukciji.

On je branio prodaju i rekao da ti dokumenti treba da idu u muzej ili u ruke istraživača kao istorijski dokumenti.

"Ovo su rukom pisane beleške Adolfa Hitlera iz kojih, kada ih analizirate, možete da dokažete da je javno govorio o kretanju u rat, o 'rešavanju jevrejskog pitanja", rekao je Paher za AP u telefonskom intervjuu.

"Ako ove stvari uništimo i one ne odu u muzej da na njima rade stručnjaci, ostaće braniocima nacizma da tumače šta se dešavalo, a oni će reći da Hitler to nikad nije rekao. Čovek je pripremao Nemce da će biti rata i oni koji nisu želeli to da vide mora da su bili potpuno slepi… to tu stoji", rekao je on.

Ta aukcijska kuća, koja je i u prošlosti kritikovana zbog prodaje predmeta iz nacističke ere, tvrdi da se veoma trudi da osigura da se oni ne prodaju neonacistima, i da predmete obično kupuju muzeji i istraživačke ustanove.

Oni su 2016. prodali na aukciji jednu od Hitlerovih uniformi za 275.000 evra, a prethodno su prodali pisaću mašinu i desetine drugih predmeta koji su bili njegovi.

Prošle godine je švajcarski biznismen libanskog porekla kupio Hitlerov šešir, izdanje "Majn kampfa" u srebrnom povezu, kao i druge predmete koje je ta aukcijska kuća ponudila na prodaju da ih sačuva od neonacista. On ih je posle donirao jevrejskoj grupi.

Margoli je nazvao intervenciju tog biznismena prošle godine "čudom" ali dodao da se ne može oslanjati na to da će se čuda stalno dešavati i pozvao aukcijsku kuću da povuče govore iz predstojeće prodaje.

"Suprotstavlja se logici, pristojnosti i čovečnosti da ista aukcijska kuća koja je bila kritikovana pre manje od godinu dana zbog prodaje odvratnih nacističkih predmeta, to radi ponovo", rekao je on.

Početna cena za beleške je između 2.500 evra i 7.500 evra, što će, Paher kaže, samo po sebi odvratiti desničarske ekstremiste.

"Za neonacističku namenu ne potroši se 10.000 evra na ove stvari, nego se nabavi kopija", rekao je on.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.