Izvor: Luftika.rs, 04.Okt.2020, 09:35

Hipi kraljica Dženis Džoplin umrla je pre tačno 50 godina

Dženis Džoplin, planetarno popularna pevačica, umrla je na današnji dan pre tačno 50 godina. U trenutnku smrti imala je svega 27 godina, a njena karijera trajala je svega 4 godine.
Poznavaoci njene muzike smatraju da se njen trajni uticaj i popularnost mogu da prepišu njenim sirovim, originalnim i neustrašivim nastupima.
Dženis Lin Džoplin rođena je 19. januara 1943. u gradiću Port Artur u Teksasu, a umrla je u hotelskoj sobi u Los Anđelesu od posledica predoziranja heroinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 4. oktobra 1970. Bila je američka rok i bluz pevačica, tekstopisac i muzički aranžer.
Pod uticajem umetnika kao što su Besi Smit, Otis Redinga, Bili Holidej, Rej Čarlsa, Tine Tarner, Arete Frenklin, Dženis je posedovala bluz stil, frazeologiju i melodiju, kažu poznavaoci.
Primljena je u Kuću slavnih rokenrola 1995. godine, dok je 2008. godine dospela na 28. mesto, od 100 najvećih pevača svih vremena, na listi magazina Roling Ston, a to je sve postigla pre svega svojim snažnim, nesputanim hrapavim glasom.

Džoplin je imala moćan i zapovednički glas. U svojim živim nastupima bila je usredsređena i nesputana, pokazujući široku paletu prepoznatljivih vokalnih ritmova, zajedno sa brzim vibratom. Svojim opsegom od tri oktave koristila je hrapavo režanje, jauke i vriske da bi izrazila sirove emocije.
Biograf Alis Ekols rekla je da je Dženis bila velika nepriznata protestna pevačica šezdesetih, ali da ona nije pevala eksplicitne protestne pesme, međutim u njenom glasu, ono što su ljudi čuli jeste neko ko je odbijao status kvo.
Prema Vikipediji, karijeru je počela ranih šezdesetih kao folk i bluz pevačica po klubovima San Fransiska. Svetsku slavu je stekla krajem šezdesetih godina 20. veka, kao pevačica psihodeličnog esid rok benda Big Brother and the Holding Company. Kasnije je nastupala i kao solo pevačica uz pratnju bendova The Kozmic Blues Band i The Full Tilt Boogie Band.
U kratkoj profesionalnoj karijeri koja je trajala svega četiri godine, proslavila se brojnim hitovima, a neki od najvećih su „Down On Me“,”Bye, Bye Baby“,”Piece of My Heart“,”Try (Just A Little Bit Harder“),”Maybe“,”To Love Somebody“,”Mercedes Benz“,”One Night Stand“,”Raise Your Hand“ i ”Me and Bobby McGee”,”Cry Baby”.
Tokom karijere objavila je četiri studijska albuma, od kojih je poslednji izdat posthumno i pet singlova.
Dženis je imala buntovan i neuobičajen stil tipičan za hipi pokret tog vremena. Hronični alkoholizam i konzumiranje teških droga uzrok su njene prerane smrti.
Izvor: Danas.rs
Džoni Štulić: Bregović kasni deceniju za mnom

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.