Havarija na raketi Sojuz, odložen let u svemir arapskog astronauta

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havarija na raketi Sojuz, odložen let u svemir arapskog astronauta

Astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je trebalo da bude poslat u misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu u aprilu, neće leteti u kosmos, nakon što se na raketi Sojuz dogodila havarija zbog čega je hitno morala da sleti u Kazahstan, navode izvori u kosmičkoj industriji.

"U aprilu, astronaut iz UAE definitivno neće leteteti na MSS. Neće leteti jer nema kosmičkog broda", rekao je za Tass neimenovani izvor.

U međuvremenu, medicinskim ispitivanjima u Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potvrđeno je da je posada Sojuza MS-10 dobrog zdravstvenog stanja nakon havarije, prenosi ruska agencija pozivajući se na izvore u kosmičkoj industriji.

"Odmah nakon što su stigli u Moskvu, članovi posade su imali dodatne lekarske preglede, koji su potvrdili da su dobro", rekao je neimenovani izvor.

Pre dva dana, raketa Sojuz pristala je u Kazahstan nakon što je prilikom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu došlo do havarije na nosaču.

Raketa je lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazastanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je došlo do kvara na motoru otiskivača nekoliko minuta nakon lansiranja.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.