Izvor: Radio 021, 10.Dec.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handkeu uručena Nobelova nagrada, ispred zgrade dva protesta

Austrijski pisac Peter Handke primio je u danas na ceremoniji u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Prezentaciju uoči uručenja nagrade Handkeu održao je profesor Andres Olson iz Švedske akademije koji je rekao da je Handke, koji već 30 godina živi u Francuskoj, slobodno odabrao da "piše u egzilu". Olson je takođe govorio o novom stilu proze koji je usvojio Handke, a koji je uticao i na druge autore.

Dok su učesnici ceremonije dodele nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stizali u stokholmsku koncertnu dvoranu nekoliko desetima demonstranata ih je dočekalo ispred sa plakatima na kojima je pisalo "Nema Nobela za lažne vesti".

Mnogi su bojktovali ceremoniju i osudili odluke o dodeli nagrade Handkeu zbog njegovih prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Pisac je još ranije poručio rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove stavove.

"Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja", rekao je tada pisac.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je danas u Stokholmu nagrađen genocid, naglašavajući da je dodela nagrade poražavajuća i da to čin mržnje prema žrtvama genocida.

S druge strane, predstavnici srpskih udruženja okupili su se u Stokholmu na skupu podrške austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsednica Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je  da su predstavnice udruženja došle u glavni grad Švedske kako bi organizovano pružile podršku Handkeu, jer je on, govoreći istinu, jedan od onih ljudi koji su zadužili čovečanstvo. "Handke je preneo istinu u svojim delima, istinu koja ostaje budućim generacijama i mi ga podržavamo, kao i sve ljude koji govore istinu i razmišljaju svojom glavom, a ne po plaćenim medijima i tuđim narudžbinama", rekla je Živković Rajilić.

Rođen 1942. u Koruškoj, u Austriji, od majke slovenačkog i oca nemačkog porekla, Handke je postao jedan od onih zapadnih intelektualaca koji je naklonjen Beogradu. Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade. Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu". Napisao je više od 40 romana, eseja, zbirki pesama, oko 15 pozorišnih predstava i scenarije za filmove.

U Oslu i Stokholmu danas su svečano uručene Nobelove nagrade za 2019. godinu svim dobitnicima tog prestižnog priznanja. Jedini izuzetak za ovu godinu je dodela dve nagrade za književnost, za 2018. i 2019. jer je prošle godine ta nagrada izostala zbog skandala koji je potresao Švedsku akademiju. Nagrada za 2018. pripala je poljskoj spisateljici Olgi Tokačurk.

Svečana dodela nagrada je tradicionalno 10. decembra, na dan smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, a priznanja se uručuju u Stokholmu za medicinu/fiziologiju, hemiju, fiziku, ekonomiju i književnost a u Oslu nagrada za mir.

Vučić: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič čestitao je Handkeu uručenje Nobelove nagrade za književnost. "Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", navodi se u čestitki Vučića.

Vučić je ocenio da je Handke Nobelom nagradjen "za izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo", ali za "neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca". On je dodao da se nada da će Handke uskoro posetiti Srbiju.

Autor: agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.