Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 17:06

Gugl izdvojio 6,5 miliona dolara za borbu protiv dezinformacija o koronavirusu

Pretraživač Gugl saopštio je da je dodelio 6,5 miliona dolara organizacijama u svetu koje proveravaju činjenice (fact-checking), pošto se na internetu i dalje šire glasine i saveti o koronavirusu opasni po zdravlje.

Velike digitalne platforme poslednjih nedelja ponavljaju da su posvećene pouzdanim informacijama o koronavirusu i da pružaju podršku stanovništvu u karantinu.

Gotovo polovina čovečanstva pozvana je na karantin kako bi se zaustavila pandemija virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << COVID-19.

Predstavnik kompanije Gugl Aleksios Mancarlis izjavio je da novinari, analitičari i dobrovoljci koji proveraju činjenice u poslednje vreme imaju mnogo više posla.

Pored finansijske pomoći, Gugl namerava da nevladinim organizacijama i novinarima olakša pristup stručnjacima i raznim bazama podataka.

Fejsbuk je pre dve nedelje saopštio da ulazi u partnerstvo sa međunarodnom mrežom provere podataka (IFCN) Instituta Pojnter, a toj inicijativi se priključila i agencija Frans pres.

Ta saradnja ima na raspolaganju budžet od miliona dolara za subvencionisanje projekata za posebnu proveru podataka o koronavirusu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.