Izvor: Radio 021, 09.Jul.2020, 23:04

Grupa NVO uputila zahtev "Batutu" za informacijom o broju preminulih

Grupa nevladinih organizacija i medija uputila je zahtev Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" za pristup informacijama od javnog značaja o ukupnom broju testiranih lica na kovid-19, obolelih, negativnih, na kućnom lečenju, u samoizolaciji, izlečenih i lica koja su preminula.

U zahtevu, koji je u ime 88 organizacija potpisao izvršni direktor Fondacija za otvoreno društvo Milan Antonijević se navodi da se radi o informacijama koje Institut poseduje u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Informacionog sistema covid-19, uspostavljenog zaključkom Vlade Srbije.

Zahtevom se traži da podaci budu dostavljeni na način da se oni mogu utvrditi za svaki pojedinačni dan, a za period od uspostavljanja IS covid-19 do dana postupanja po ovom zahtevu. Podaci iz IS covid-19 o ukupnom broju lica za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnom uzratu ovih lica, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji za koje se ovi podaci vode, navodi se u zahtevu.

Podnosioci zahteva ukazuju da se zahtev ne odnosi na podatke o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka ličnosti i svrha upotreba navedenih podataka je nekomercijalna, radi informisanja javnosti, kao i preduzimanja adekvatnih mera u cilju zaštita zdravlja stanovništva.

Podsećamo da je zakonski rok za postupanje po ovom zahtevu 48 sati od momenta prijema zahteva, navodi se u zahtevu na kojem se vidi da je primljen 9. jula u 11:45 sati.

Zahtev su, između ostalih potpisali, Fondacija za otvoreno društvo, BIRODI, Centar za istraživačko novinarstvo, Novinska agencija FoNet, CRTA, Centar za prava deteta, List Danas, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Share fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Udruzenja i mediji zahtevaju od Batut dostavu podatke iz baze kovid-19

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 10.Jul.2020, 15:01

Udruzenja i mediji zatrazili od Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut da dostavi podatke iz baze IS kovid-19 .Ukupno 88 udruzenja gradjana i medija, medju kojima je i Poslovno udruzenje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, podnelo je Institutu za javno zdravlje...

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.