Izvor: Radio 021, 01.Dec.2020, 17:13

Građani sa kašnjenjem dobijaju rešenja o karantinu

Pojedini Novosađani dobili su rešenja o meri karantina u kućnim uslovima od sanitarne inspekcije nakon sedam ili čak 10 dana otkako su otišli u izolaciju, saznaje 021.rs.

U državnim organima za 021.rs su potvrdili da ima kašnjenja u dostavi rešenja, ali da to ne bi trebalo da bude problem za građane jer i dalje stižu u roku od 14 dana koliko su u izolaciji i ti papiri su im neophodni tek nakon što napuste karantin, kako bi regulisali bolovanje, tj. odsustvo sa posla. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kako su nam ispričali građani, u izolaciji se nalaze od 21. ili 23. novembra nakon što im je jedan od članova domaćinstva oboleo od virusa korona, a rešenja im je dostavio poštar u ponedeljak 30. novembra ili danas, 1. decembra, što je sedam ili 10 dana od ulaska u karantin.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, odnosno sanitarnoj inspekciji kažu za 021.rs da do zastoja dolazi zbog velikog broja rešenja dnevno koja se ovih dana pišu i prosleđuju. Kako navode, procedura je takva da spisak osoba koje treba da idu u karantin pravi Institut za javno zdravlje Vojvodine i to prosleđuje sanitarnoj inspekciji, nakon čega inspektor izdaje rešenje i šalje se preko pošte na dostavu koja mora biti lična na adresu, tako da je za sve to potrebno da prođe više dana od momenta kada se ustanovi da je neki član porodice zaražen.

Za 021.rs kažu da građani ne treba da brinu da će biti kažnjeni ako nemaju odmah ovo rešenje, ali i da su i bez ovog pismenog rešenja u obavezi da budu u kućnom karantinu od 14 dana na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, otkako su zabeleženi kao kontakt zaražene osobe i da ukoliko se ispostavi da nisu u izolaciji preti im kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

U sekretarijatu kažu da je važno da rešenje stigne u roku od 14 dana, kako bi građani posle izlaska iz karantina sa tim dokumentom mogli da regulišu svoje odsustvo sa posla kod poslodavca.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.