Građani mogu da plate da se sruši tuđi nelegalni objekat

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2017, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani mogu da plate da se sruši tuđi nelegalni objekat

Rušenje nelegalnih objekata mogu da plate i građani kojima je objekat smetnja, a za sve je potrebno rešenje inspekcije.

Kako pišu "Novosti", ukoliko opština tvrdi da nema finansijskih sredstava za rušenje nelegalnih objekata, a inspekcija je već izdala rešenje da je objekat izgrađen bez dozvole, to onda mogu da učine i građani.

Po slovu zakona rušenje bi trebalo da plati sam vlasnik, ali to često nije slučaj. Zbog toga, lokalne samouprave preuzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << taj posao, a onda novac naknadno potražuju od nelegalnog graditelja. Međutim, neretko je nedostatak novca u opštinskim kasama izgovor da se to ne učini, pa od planiranih objekata ostaju samo kosturi.

Slična situacija je i u Ulici Milovana Marinkovića u Beogradu, gde su inspektori doneli rešenje o rušenju, ali u opštinskom budžetu nisu planirana sredstva. Oko 130 komšija, koji su potpisali peticiju, spremno je čak i da finansijski učestvuje u uklanjanju objekta.

"Problem je što se u ovom slučaju ne zna ko je investitor, jer se on vodi kao N. N. lice. I ako bismo platili rušenje, mi ne bismo imali od koga da tražimo da nam vrati novac. Ovde je zakon u više navrata prekršen i za to su zaprećene kazne od pet do osam godina zatvora, ali pošto je investitor nepoznat, ispada da ne može da bude kažnjen", objašnjava za "Novosti" stanar Milivoje Zečević.

U resornom ministarstvu napominju da član 171 Zakona o planiranju i izgradnji propisuje da rešenje o uklanjanju objekta ili njegovog dela, obavlja republički, pokrajinski, odnosno organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinske inspekcije.

Ukoliko se na rušenje odluče sami stanari, onda će pomoć pružiti i policija kako bi se omogućilo izvršenje rešenja o uklanjanju objekta. Cenu rušenja diktira vrsta gradnje, pa je tako uklanjanje starih kuća od 10 evra po kvadratu, dok se kvadrat zgrade i ostalih složenih objekata od armiranog betona uklanja i za 100 evra.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.