Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije rasipaju struju, tome doprinose i stanovi lošeg kvaliteta

Rasipanje energije u Srbiji je alarmantno.

Podatak da se po jedinici bruto domaćeg proizvoda troši 60 odsto više struje nego u zemljama Evropske unije pokazatelj je siromaštva koje vlada u Srbiji, piše Danas.

Stoga je, smatraju eksperti, jačanje svesti o poboljšanju energetske efikasnosti za domaćinstva neophodno. Prema mišljenju struke, jedan od načina da se poveća energetska efikasnost u domaćinstvima je korišćenje povoljnih kredita koje subvencioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Evropska banka za obnovu i razvoj, ali je potrebno da se i država znatno angažovanije uključi u ceo proces.

Poznato je da veliki broj građana svoje domove tokom grejne sezone zagreva električnom energijom zbog niske cene u poređenju sa susednim zemljama. Jeftina struja u Srbiji je primamljiv energent za zagrevanje stanova i isplativa ako se TA peći uključuju samo noću, pa se znatan broj potrošača odlučuje na takav potez.

Podatak da su zarade u Srbiji među najnižima u Evropi znatno utiče na to da je grejanje na struju češće nego u zemljama u okruženju. Koliko je velika potrošnja struje u Srbiji najbolje pokazuje podatak da se na mesečnom nivou, primera radi, u Sloveniji i Hrvatskoj u proseku troši 250 kilovat sati po domaćinstvu, u Bosni i Hercegovini 375, Makedoniji 350, a u Srbiji čak 400 kilovat sati električne energije.

Toliko se troši i u Crnoj Gori, ali treba naglasiti da tamo država subvencioniše račune određenim kategorijama građana, a postoje tarife u kojima su kilovati znatno jeftiniji nego u onim najskupljim.

Statistički podaci pokazuju da u zemljama Evropske unije domaćinstvo u proseku ne troši više od 250 kilovat sati struje mesečno.

Treba naglasiti da je jedan o razloga veće potrošnje struje u Srbiji i loša energetska efikasnost zgrada, odnosno loša izolacija, stari prozori kroz koje odlazi i do 30 odsto energije, pa se i oni koji imaju centralno grejanje zimi dogrevaju na struju.

Međutim, iako je potrošnja struje u Srbiji velika, to ne znači da potrošači nisu spremni da štede. Naprotiv, podaci istraživanja koje su svojevremeno sproveli agencija Niinamedija i EPS pokazuju da čak 81 odsto građana štedi struju u svojim stanovima. Više od trećine (oko 35 odsto) građana u poslednjih nekoliko godina ugradilo je novu stolariju i toplotnu izolaciju. Kao osnovni razlog za štednju struje 86 odsto građana u tom istraživanju navodi niže račune.

Takođe, više od trećine ispitanika navelo je kako se trudi da ne ulazi u najskuplju crvenu zonu. Primera radi, potrošači bojler uključuju samo noću kada je struja četiri puta jeftinija, a račun se može smanjiti za čak 30 odsto.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.