Izvor: Radio 021, 18.Jun.2020, 21:47

Grabar Kitarović pokazala srednji prst: Prošlo je vreme kad je žena čekala šta će "baja" reći

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagovala je na nedavne izjave Miroslava Škora i Nina Raspudića o pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

"Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vekovima unazad. Prošlo je vreme kad je žena sedela u ćošku i čekala što će 'baja' reći. Uvek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stigmatizacije i uslovljavanja, posebno u najosetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju", rekla je bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović za Jutarnji list.

Među prvima je na ovu fotografiju i poruku reagovala bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Gospođa sad pokazuje kao srednji prst. Marinom mužu nije ga pokazala nego je s njim pevala. Kao što je pevala mizoginom gradonačelniku koji je rekao da bi bio dobra žena jer bi svima dao", napisala je.

Podsetimo, Miroslav Škoro izjavio je u predizbornoj kampanji da bi žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala da se dogovori sa porodicom šta će učiniti, a Raspudić je tokom sučeljavanja sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih izjava usledila je lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Fejsbuka oglasila i hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

"Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava, i nedopustivom iskorišćavanju bolnih ličnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopšte zamišljaju nametati ženama kako bi trebalo da se osećaju ili kako bi trebalo da razmišljaju ili čije bi mišljenje trebalo da traže u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sledeće na dnevnom redu da žene mogu da glasaju uz konsultacije s (muškim?!) članovima porodice. To nije poruka koju mladi treba da slušaju u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, saosećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno da rasuđuju", napisala je Divjak.

Autor: Jutarnji list

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Škoro odgovorio na KOLINDIN SREDNJI PRST: Pokazala je svoje PRAVO LICE

Izvor: Blic, 19.Jun.2020, 12:20

Predsednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro komentarisao je "srednji prst", koji mu je uputila bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ocenivši da je tim, kako je rekao, vulgarnim gestom pokazala zapravo svoje pravo lice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.