Izvor: Radio 021, 21.Dec.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje oko 6.000 žalbi potrošača na kvalitet robe

Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača godišnje stigne više od 6.000 žalbi na kvalitet proizvoda i usluga i to pre svega na kvalitet obuće i tehničke robe.

Po rečima pravnog savetnika u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marka Dragića od ukupnog broja žalbi čak oko 4.000 odnosi se na obuću i tehničku robu, gde spadaju i telefoni, tableti, računari, prenosi Dnevnik.

"Najveći broj žalbi reši se u korist potrošača, a manji deo ide >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na sud, kaže Dragić. Kako dodaje, prilikom kupovine robe za svaki proizvod dobija se garancija od dve godine, a kupac/potrošač u roku od šest meseci ima pravo na zamenu proizvoda, popravku ili povrat novca. Nakon isteka tog roka potrošač ima pravo na zamenu ili popravku proizvoda, ali ne i na povrat novca", dodaje Dragić.

Ono što bio potrošači trebalo da znaju i što je veoma važno je da u roku od šest meseci trgovac ne sme da popravi proizvod bez pismene saglasnosti potrošača.

On ukazuje i da u roku od šest meseci trošak dokazivanja odbijanja da se prihvati reklamacije ide na teret trgovca koji je to odbio, a nakon tog perioda trošak je na potrošaču, a potrebno je da se uradi analiza u odgovorajućoj laboratoriji, kojih u Srbiji ima nekoliko.

Inače, za rešavanje reklamacije za obuću ili na tehničku robu rok je 15 dana, dok je za tehničku robu rok 30 dana. Dok je proizvod na reklamaciji, garancija se podužava za vreme koje je proteklo dok se reklamacija ne reši, a u roku od osam dana prodavac mora da odgovari na reklamaciju. Trideset dana je rok u kome je prodavac dužan da isporuči robu, ukoliko nije drugačije ugovoreno.

Kad je reč o kupovini proizvoda van poslovnih prostorija, ili narudžbi robe preko interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji, kupac/potrošač ima 14  dana pravo da se predomisli i odustane od kupovine proizvoda.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.