Izvor: Radio 021, 04.Sep.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je danas jedanaestorka koja je Voši pre pet godina donela prvi trofej Kupa

Fudbaleri Vojvodine pre pet godina osvojili su prvi trofej državnog Kupa u istoriji kluba, a većina jedanaestorke koja je donela pehar u Novi Sad se nije dugo zadržala u crveno-belom dresu nakon tog uspeha.

Ta 2014. godina bila je značajna za FK Vojvodina. Klub je proslavljao jedan vek postojanja, igrao se dobar fudbal koji je tim doveo do finala protiv Jagodine. Međutim, te godine preminula je legenda kluba Vujadin Boškov. Upravo je Vujketu, koji nije dočekao da gleda kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Alivodić i Babić postižu golove u finalu Kupa, posvećen ovaj trofej.

Startna postava koju je odabrao strateg Vojvodine Branko Babić, u tom finalu bila je: Srđan Žakula, Nino Pekarić, Darko Puškarić, Srđan Babić, Sergej Milinković Savić, Lazar Veselinović, Mirko Ivanić, Marko Živković, Enver Alivodić, Marko Poletanović, Nemanja Radoja. Većina ih i dalje aktivno igra i nalaze se u dobrim igračkim godinama, neki su se povukli, ali niko nije u Vojvodini.

Srđan Žakula bio je ljubimac publike, a navijači novosadskog kluba ga se i dalje rado sećaju. Pre Voše je igrao za apatinsku Mladost, odakle je otišao u Rumuniju, da bi došao u Hajduk iz Kule, somborski Radnički, a u Novi Sad stiže 2012. godine. Sam je isticao da mu je Vojvodina vrhunac karijere. Svaki dan je iz Deronja putovao u Novi Sad na trening. Navijači Vojvodine dobro se sećaju i njegovog odbranjenog penala u finalu Kupa. U Vojvodini je ostao četiri godine, a penzionisao se u Radničkom iz Niša. Trenutno je trener golmana u subotičkom Spartaku.

Jedan od stubova odbrane u sezoni kada je Voša uzela kup bio je Nino Pekarić. Osim partija u Vojvodini, nastupao je i u Crvenoj zvezdi, Dinamu iz Bukurešta, Hajduku iz Kule, Novom Pazaru. U Vojvodinu je došao u januaru 2014. godine, a ostao je sve do 2017. kada se penzionisao. Po izboru navijača bio je najbolji igrač Voše u 2015. godine.

Novosađanin Darko Puškarić nije promenio mnogo klubova u svojoj karijeri. Iskusni defanzivac igrao je za Novi Sad, subotički Spartak, odakle je došao u Vojvodinu 2014. godine. Posle tri sezone u crveno-belom dresu, potpisao je ugovor sa Čukaričkim za koji i dalje nastupa.



Srđan Babić je igrač pred kojim se nalazi još dosta godina karijere. Sa 24 godine stigao je da promeni sredinu nekoliko puta, od Vojvodine, preko Real Sosijedada, pa sve do Crvene zvezde za koju je Banjalučanin potpisao ugovor do 2022. godine. U finalu protiv Jagodine upravo je ovaj štoper bio igrač koji je posle centaršuta sa leve strane glavom zatresao mrežu Jagodine i povisio vođstvo svog tima. Za njega je Zvezda bila zainteresovana i dok je bio u Vojvodini, ali je tada poručio da ne želi u beogradski klub.

O Sergeju Milinkoviću Saviću nije potrebno mnogo da se govori. U pitanju je igrač koji je tema svakog prelaznog roka, a čija vrednost dostiže velike sume. Rođen 1995. godine, posle osvojenog kupa sa Vojvodinom odlazi u Genk, a potom i u Lacio za koji i dalje nastupa. Na fudbalskom tržištu trenutno vredi 60 miliona evra.

Iskusni internacionalac Lazar Veselinović bio je pojačanje Vojvodine 2014. godine, a u Novi Sad je došao iz Hajduka i ubrzo je postao najbolji strelac tima. Nije se dugo zadržao u crveno-belom dresu, pa posle jedne sezone centarfor odlazi u Južnu Koreju, potom u Mađarsku, odakle se vraća u Srbiju, nastupajući za Rad, Proleter i Kovilj. Trenutno je bez kluba.

"Ljuta rana" mnogih navijača Vojvodine je Mirko Ivanić. Talentovani igrač privukao je mnoge menadžere, govorilo se o Crvenoj zvezdi, zainteresovanost je otvoreno pokazivao Partizan. Međutim, Ivanić je 2016. u jednom intervjuu izjavio kako ne bi potpisao ni za jedan od ova dva beogradska kluba, ističući da bi u Srbiji igrao jedino u Vojvodini. Tako je i delovalo, pošto je 2016. Vošu napustio zbog angažmana u Belorusiji, gde je igrao za Bate Borisov sa kojim tri puta osvaja prvenstvo i dva puta tamošnji kup. A onda, posle mnogo šuškanja, u februaru ove godine potpisuje za Zvezdu u kojoj, takođe, pruža dobre partije i jedan je od zaslužnih za plasman beogradskog kluba u Ligu šampiona.



Mladi defanzivac Marko Živković u Vošu je stigao iz Partizana, pošto se prethodno kalio u mlađim kategorijama crno-belih i u Teleoptiku. Kada je uzeo kup sa Vošom bio je "sveže punoletan", a nakon istorijskog uspeha sa novosadskim klubom odlazi u Suduvu, potom u Dunajsku Stretu, odakle se vraća u Srbiju, u Radnički, da bi sada nastupao u dresu Voždovca.

Vođstvo Vojvodini u finalu Kupa doneo je Enver Alivodić. Ovaj tridesetčetvorogodišnji igrač sada je na zalasku karijere, a vratio se tamo gde je sve i počeo - u Novi Pazar. Tokom svoje karijere nastupao je za Radnički Niš, Čukarički, Borču, klubove iz Kipra, Australije, Grčke, ali je najvažniji momenat u karijeri imao u dresu Vojvodine u koju je stigao 2013. godine. Navijači Vojvodine pamte i njegovu bombu protiv Partizana na "Karađorđu".

Vezista Marko Poletanović ponikao je u Vojvodini, a za prvi tim nastupa od 2012. godine. Novosađanin posle osvojenog Kupa sa Vojvodinom ostaje još nekoliko meseci i u januaru 2015. godine odlazi u belgijski Gent. Ubrzo se vraća u Srbiju i oblači crveno-beli dres, ali ovog puta Crvene zvezde u kojoj ostaje na jednogodišnjoj pozajmici. Potom odlazi u ruski Tosno, a trenutno igra u poljskoj Jageloniji.

Nemanja Radoja je još jedan Novosađanin koji se nije dugo zadržao u Voši nakon osvajanja Kupa. Posle ovog uspeha, Radoja odlazi u Seltu de Vigo, a ovog leta potpisuje trogodišnji ugovor sa Levanteom.

Te sezone dres Voše u Kupu su nosili i Gaćinović, Nastić, Spremo, Živković, Đurić... Osvajanje Kupa proslavljeno je tako što su igrači u brendiranom autobusu krenuli iz FC "Vujadin Boškov" da bi potom stigli do platoa Spensa, gde su slavili zajedno sa navijačima osvajanje trofeja.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.