Izvor: Radio 021, 21.Jan.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francusko regulatorno telo kaznilo Gugl sa 50 miliona evra

Francusko telo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Gugl na rekordnu kaznu od 50 miliona evra zbog nedovoljno transparentnog obaveštavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to telo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno telo koje je kaznilo neku veliku svetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Gugl nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda. Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocenio da Gugl ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Googleu kazna od 50 miliona evra

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2019

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je veliku američku internet kompaniju Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.