Fotografije Balkana nastale pre skoro jednog veka i danas čine da zinemo u čudu

Izvor: Luftika.rs, 20.Nov.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografije Balkana nastale pre skoro jednog veka i danas čine da zinemo u čudu

Od pre ideje o osnivanju Kraljevine Jugoslavije, odnosno Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kako je prvobitno nazvana, balkanski narodi težili su prisjedinjenju.
Taj savez je bez sumnje ostatku sveta bio najzanimljiviji zbog svog šarenolikog, multnietičkog stanovništva.
Fotografije Balkana koje su nastale 1926. godine, a prenosi Blic, delo su Kurta Hilšera, nemačkog fotografa kojeg je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pozvala da poseti naše zemlje i da ih ovekoveči fotografijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Kako je tada rekao, Hilšer je obišao čitav Balkan u istraživanju naroda i običaja jer ne voli da pravi fotografije za razglednice, u čemu je i uspeo pošto je od tadašnjih vlasti dobio prevodioca i pismenu dozvolu za kretanje po čitavoj teritoriji tadašnje zemlje, dok je od kompanija „Zeiss Ikon“ i „Agfa“ na raspolaganje dobio najmoderniju opremu za fotografisanje.
On je tokom tog proputovanja napravio 1.200 fotografija od kojih nekih stotinak kasnije objavio, a mi smo vam u galeriji pripemili neke od njih.
Priča o Rizi Šurli i „afričkim đetićima“ je najuvrnutija lekcija iz istorije koju ćete čuti

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.