Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski festival u Veneciji počeo raspravom o Polanskom i rodnim kvotama

Međunarodni filmski festival u Veneciji počeo je raspravom direktora festivala Alberta Berbera i predsednice žirija Lukrecije Martel o zaslugama učešća Romana Polanskog na festivalu i o potrebi rodnih kvota.

Na uvodnoj konferenciji za novinare novinari iz celog sveta pitanjima su uveli u raspravu Berberu i Martel o uključivanju novog filma kontraverznog reditelja u trku za Zlatnog lava kao i o nedostatku režiserki u konkurenciji za nagradu.

Berbera je opravdavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << učešće Polanskog koji je, nakon što je priznao da je imao seksualne odnose sa maloletnicom, pobegao iz Amerike i bio begunac 40 godina.

"Uveren sam da moramo da pravimo razliku između umetnika i čoveka. Istorija umetnosti je puna umetnika koji su činili zločine različite prirode, različite ozbiljnosti. Ipak, nastavili smo da razmatramo i često se divimo njihovim umetničkim delima. A isto važi i za Polanskog koji je, po mom mišljenju, jedan od poslednjih majstora koji je još uvek aktivan u evropskoj kinematografiji", rekao je on.

Iako je žrtva Polanskog pozvala na okončanje slučaja, Martel se ne slaže da treba odvajati čoveka od umetnika.

"Neću učestvovati na svečanoj večeri koju je organizovao Polanski, jer zastupam mnoge žene koje se bore u Argentini oko ovakvih pitanja i neću biti tu da mu čestitam. Ali mislim da je tačno da je ovde na festivalu njegov film. Moramo razviti dijalog sa njim i ovo je najbolje moguće mesto za ovakvu diskusiju", rekla je ona.

Njih dvoje su se još dublje sukobili oko pitanja kvota kao mere za obezbeđivanje rodne ravnopravnosti. Ove godine samo dva filma u konkurenciji režirale su žene, "Babyteeth" rediteljke Šeron Marfi i "The Perfect Candidate" koji je režirala Haifa Al Mansur.

Berbera je rekao da je pokušao da poboljša položaj žena na festivalu, ali da je manje žena poslalo film kao i da mnogi filmovi nisu bili vredni učešća, ali da su polovinu izbornog komiteta činile žene.

"Da smo našli više filmova koje su režirale žene za koje smo mislili da se mogu takmičiti u glavnoj konkurenciji, uključili bismo ih", rekao je Barbera.

Dodao je da se potpuno protivi programskim kvotama za rešavanje nejednakosti, ali ih je predložio za druge stvari poput finansiranja i pristupa filmskoj školi.

Martel je osporila stav da festivalska programska kvota znači žrtvu izvrsnosti.

Kusturica u žiriju festivala

Reditelj Emir Kusturica predsedavaće žiriju za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Veneciji. Na crvenom tepihu 76. festivala u Veneciji, Kusturica će se naći uz globalne zvezde Roberta de Nira, Breda Pita, Katrin Denev, Pedra Almodovara, Džonija Depa...

Takmičarski program za najbolji debitantski film tradicionalno izaziva najveće interesovanje filmskih poslenika.

Prvu veliku nagradu u karijeri Kusturica je dobio upravo na festivalu u Veneciji 1981. godine kada je sa filmom Sećaš li se Doli Bel trijumfovao na takmičenju za najbolji debitantski film i osvojio prvog Srebrnog lava. Istu prestižnu nagradu, ali u glavnom takmičarskom programu Kusturica je osvojio 1998. godine za film Crna mačka, beli mačor.

Poslednje uspehe ostvario je na Lidu 2016. godine sa ljubavnom dramom Na mlečnom putu, a 2018. godine sa dugometražnim dokumentarnim filmom Pepe, jedan uzvišeni život.

Ovogodišnje izdanje jednog od najglamuroznijih i najprestižnijih festivala otvorila je porodična drama Istina, japanskog reditelja Hirokazua Kore-ede, prošlogodišnjeg dobitnika kanske Zlatne palme sa Ketrin Denev, Žilijet Binoš i Itanom Houkom.

U trku za Zlatnog lava ušao je 21 film.

Autor: Beta, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.