Festival Dunavski dijalozi otvoren u Likovnom salonu KCNS

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival "Dunavski dijalozi" otvoren u Likovnom salonu KCNS

Međunarodni multimedijalni mozaički festival vizuelnih umetnosti podunavskih zemalja, pod nazivom "Dunavski dijalozi", otvoren je juče u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

U ovom galerijskom prostoru svoje radove predstavili su autori iz Hrvatske: Gildo Bavčević, Martina Grlić i Vedran Perkov.

Festival je ove godine organizovan u saradnji sa fondacijom "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", te je, simbolično, u 20:21 časova po drugi put otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra, gde su svoje radove predstavili umetnici iz Slovačke, Olja Stefanović Triaška i Jan Skaličan.

Treća podunavska zemlja – gost ovogodišnjih "Dunavskih dijaloga" je Nemačka. U Malom likovnom salonu će danas, 29. septembra biti otvorena izložba umetnika iz Nemačke Volfganga Šmita.

Izložbu, koja je ove godine simbolički naslovljena "Upotreba čoveka", otvorila je glavna organizatorka Vesna Latinović i iskazala veliko zadovoljstvo da ovom izložbom započinje saradnja sa galerijom "Kranjčar" iz Zagreba. Takođe je predstavila istoričara umetnosti Mladena Lučića koji je ujedno i kustos izložbe.

Istoričar umetnosti, Mladen Lučić je takođe pozdravio prisutne i poželeo dobrodošlicu i ukazao  da ovogodišnja tema festivala "Upotreba čoveka" apostrofira stanje u aktuelnom društvu, te da je želeo po prvi put striktno da se drži teksta novosadskog pisca Aleksandra Tišme koliko je to moguće.

"Uvek je jači tlačio slabijeg - umetnici su uvek bili i jesu jedni od najjačih induvidualaca i zbog toga sam pozvao troje mlađih umetnika da svoj stav prema takvom odnosu iskažu na medijima kao što su slike, kompjuterska grafika i video performans. Jedan od video performansa upravo govori o tome da ako želimo ceniti sebe moramo ceniti i poštovati prirodu i njena pravila, jer su ta pravila uopšte i ljudska pravila", rekao je Lučić.

Vesna Latinović je predstavila i radove dva umetnika iz Slovačke, sličnog pristupa fotografiji i čitavom istraživanju jedne oblasti, arhitekture, mesta i onoga što je iza svega toga - Olju Stefanović Triaška, koja je već bila izlagač na Dunavskim dijalozima i po prvi put Jana Skaličana kojeg će predstaviti kustoskinja iz Bratislave Mihaela Bosakova.

Tema "Upotreba čoveka" pozajmljena je od Tišme, koji se u svom istoimenom romanu bavio univerzalnim pitanjem ljudske sudbine. Ovogodišnja festivalska tema u znaku je zapitanosti nad savremenim čovekom koji je svoje delovanje podredio stvaranju profita velikih korporacija. Da li umetnost danas spremna da se delotvorno konfrontira "svetu" koji čoveka depersonalizuje, udaljavajući ga od osnovnih socioloških potreba i ima li umetnost snagu da se suprotstavi egzistencijalnoj neizvesnosti.

Izložba u Likovnom salonu će trajati do 3. septembra, dok je radove u Klubu "Tribina mladih" i Malom likovnom salonu moguće pogledati do četvrtka, 6. septembra.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.