Izvor: Radio 021, 04.Maj.2021, 11:04

Fabrike jadnicima: Država nekad servis radnog čoveka, danas servis investitora

Više od polovine građana smatra da je položaj radnika u Srbiji loš.

Anketa portala 021.rs, u kojoj su građani mogli da učestvuju tokom protekle nedelje, pokazala je da najveći broj čitalaca ocenjuje položaj radnika u Srbiji najnižom ocenom - jedinicom.

Tokom sedam dana prikupljeno je 6.124 glasa. Najveći broj njih, čak 56,7 odsto (3.478 glasova) otišao je na odgovor prema kojem se položaj radnika u Srbiji ocenjuje najnižom ocenom - kecom.

Više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od četvrtine čitalaca koji su glasali u anketi, odnosno 28,2 odsto (1.765), položaj radnika ocenilo je dvojkom.

Ocena "dobar" prikupila je 595 glasova, odnosno 9,7 odsto, "vrlo dobar" 1,6 odsto glasova. Tri odsto, odnosno 185 glasova, pripalo je odgovoru po kojem je položaj radnika u Srbiji odličan - pet.

Milošević: Imamo klasu vlasnika i klasu nevlasnika

Istoričar Srđan Milošević kaže da je u odnosu na socijalistički period, kada je država objektivno stajala iza radnog čoveka, sada promenjena paradigma, odnosno država je danas mnogo više servis investitora, tj. krupnog kapitala, a levica ne uspeva da se artikuliše na pravi način, suviše je podeljena.

"Važno je podsetiti se na Međunarodni praznik rada, 1. maj, koliko je težak, do nepodnošljivosti, položaj zaposlenih koji nemaju ni elementarne uslove rada", poručuje Milošević tokom gostovanja na televiziji N1.

On ukauje na to da danas imamo klasu vlasnika i klasu nevlasnika, te da država nastupa kao zaštitnik vlasnika kapitala.

Uticaj pandemije

U julu prošle godine United nations Human Rights i Fondacija centar za demokratiju objavili su istraživanje "Uticaj epidemije covid-19 na položaj i prava radnica i radnika u Srbiji". Kako se navodi, stanje na tržištu rada u Srbiji pre izbijanja epidemije karakterisalo je nekoliko istovremenih procesa. Na osnovu nalaza i izveštaja UN mehanizama za ljudska prava i Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije iz 2019. godine, tržište rada se ukupno gledano neznatno popravilo smanjenjem stope nezaposlenosti, ali su dalje postojale prepreke u sprovođenju politika zapošljavanja, a posebno u odnosu na teže zapošljive kategorije stanovništva, pre svega pripadnike i pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom, ali i žene, mlade, viškove radnika i dugoročno nezaposlene.

Tokom pandemije oni koji su morali da obavljaju posao u prostorijama poslodavca mogli su se podeliti u dve kategorije. Prva kategorija su "radnici na prvoj liniji", koji su bili konstantno u riziku od zaraze zbog prirode posla i dolaženja u kontakt sa velikim brojem ljude. Drugu grupu radnika su činili oni koji posao nisu mogli da obavljaju od kuće, to su radnici u proizvodnim delatnostima, kao i u drugim oblastima u kojima se posao obavlja isključivo kod poslodavca.

"Lica u prekarnim (nesigurnim) oblicima rada našla su se u posebno teškom položaju jer radno angažovana lica koja nisu u radnom odnosu sa poslodavcem prema Zakonu o radu nemaju gotovo nijedno radno pravo koje imaju zaposleni, niti u slučaju kršenja prava koja uživaju imaju na raspolaganju efikasne mehanizme zaštite", navodi se u istraživanju.

U problemi su se našli i oni koji su angažovani u neformalnoj ekonomiji, jer nemaju nikakvu zakonsku zaštitu. Tako su brojni samozaposleni u neformalnoj ekonomiji, poput zanatlija, muzičara, kućnih majstora, ostali bez prihoda, jer im je bilo uskraćeno kretanje, ali i zato što nije postojala potražnja za njihovim uslugama tokom pandemije.

Celo istraživanje pročitajte na OVOM LINKU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.