Fabrika za medicinski otpad isterana iz Stare Pazove, nova lokacija Ruma

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika za medicinski otpad "isterana" iz Stare Pazove, nova lokacija Ruma

Prošlog marta u Privrednoj komori Beograda domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Sino Medical Waste koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom medicinskog otpada.

Najavljena je investicija od 3,3 miliona dolara, a početak radova u Staroj Pazovi za april 2017. Međutim, gotovo godinu dana kasnije od te investicije nema ništa, delom zbog toga što su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << te je početak radova u Staroj Pazovi ne odložen, već otkazan.

Međutim, kompanija je ovog puta, kako tvrde u Ekološkom pokretu Svilajnac, odlučila da u tišini nastavi sa projektom, ovog puta u Rumi. Odgovor od srpske firme Sinofarm, o tome zbog čega su odlučili da projekat prebace u Rumu, da li su radovi počeli, odnosno zbog čega nisu kada su najavljeni za april prošle godine, kao i kada se očekuje završetak radova "Danas" nije dobio.

Ono što brine ekološke aktiviste jeste gde će se i kako graditi ova fabrika, kao i da li je sve u skladu sa aktuelnim propisima. Prema njihovim tvrdnjama, fabrika je najpre počela da se gradi u Staroj Pazovi nedaleko od fabrike Nestle, što je svakako zabranjena zona za investitora koji želi da se bavi tretiranjem medicinskog otpada.

Medicinski otpad se tretira i skladišti samo u za to posebno određenim zonama, daleko od njiva i bilo kojih postrojenja koje se bave proizvodnjom hrane. Upravo ovo, bio je razlog zbog kog su ekološki pokreti ustali i uspeli da "odbrane" Staru Pazovu od ovakve investicije. Međutim, sada su zabrinuti što će sada ova investicija završiti u Rumi.

"Opština Ruma je počela sa izgradnjom puta dužine od 250 metara za novog investitora. Pompezno najavljen projekat od strane Sinofarma na lokaciji Stare Pazove je brzim i efikasnim delovanjem lokalnog stanovništva sprečen, ali nije im puno trebalo da nađu novu lokaciju. Sve se radi u strogoj tajnosti, a cilj je da građani ne budu svesni do samog kraja o čemu je reč", navode ekološki aktivisti.

Međutim, u opštini Ruma za Danas kažu da radovi na izgradnji fabrike još nisu počeli i da je realizacija projekta stvar investitora, te da opština sa tim nema "dodirnih tačaka".

"Učešće opštine Ruma je bilo u obezbeđivanju lokacije, odnosno parcele koja ispunjava sve uslove propisane normativnim aktima Srbije i opštine, što je i učinjeno - radi se o parceli u sklopu bloka 3-14-1 definisane generalnim planom Rume i Planom detaljne regulacije za blokove 3-14-1 i 3-14-3 (dela industrijske zone)", navodi šef kabineta predsednika opštine Ruma Vojislav Mioković.

On kaže da su parcelu investitori kupili i da je to celokupna "obaveza" koju je opština imala prema njima, tako da nikakvih posebnih ili dodatnih uslova nije bilo.

Jedan od problema je, kako kažu u Ekološkom pokretu Svilajnac, i to što nadležni nemaju kontrolu broja izdatih dozvola za upravljanje otpadom, tako da broj izdatih dozvola premašuje broj izdatih dozvola u zemljama koje imaju i deset puta više stanovnika od nas.

Oni pitaju da li zdravlje građana vredi 100 ili 300 evra koliko završi u džepovima zaposlenih u nekim institucijama i da li tone opasnog otpada koja završe u rekama neki ne vide zbog koverte ispred sebe.

U Ministarstvu zaštite životne sredine nisu odgovorili na pitanje da li je firma Sino Medical Waste zatražila i dobila dozvolu za prikupljanje i tretiranje medicinskog otpada.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.