Izvor: Radio 021, 06.Nov.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Fabrika BMTS na proleće počinje sa radom u Novom Sadu, u planu zapošljavanje 500 radnika

Fabrika turbo punjača kineske kompanije "BMTS Technology" Novom Sadu će doneti dodatnih 500 radnih mesta, a na sajtu kompanije već je otvoren konkurs za zapošljavanje, saznaje 021.rs.

Hala u kojoj će se smestiti fabrika gradi se u radnoj zoni Sever IV i radove izvodi međunarodna firma "CTP Invest" koja je specijalizovana za gradnju industrijskih parkova u zemljama centralne Evrope. Fabrika će biti izgrađena pored hale koju je sagradio Grad Novi Sad i potom na 10 godina iznajmio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << firmi "Lear". CTP Invest, tj. njihova firma CTP Gamma, zemljište površine od 62.000 kvadrata kupila je od Novog Sada na licitaciji  polovinom 2018. godine po ceni od skoro 300 miliona dinara, a o tome više OVDE.

Do saradnje BMTS i CTP je došlo tokom proleća prošle godine kada su i potpisali ugovor. Dolazak ove investicije je tada najavio i gradonačelnik Miloš Vučević pominjući zapošljavanje 440 radnika i još 50 inženjera u razvojnom centru o čemu više OVDE. BMTS je o tome dao saopštenje (OVDE) u kojem su naveli da će u junu 2019. godine početi gradnju fabrike od 10.000 kvadrata kapaciteta dva miliona turbina, a da će ona početi sa radom tokom leta 2020. godine.

Međutim, radovi su počeli tek polovinom avgusta, a BMTS je na sajtu (OVDE) kao rok završetka radova naveo maj 2020. godine i nešto manji godišnji kapacitet fabrike od 1,5 miliona turbo punjača, ali i podatak o 500 zaposlenih.

Kako saznajemo, ovi radnici bi trebalo da rade u tri smene i da prave turbo punjače za automobile i druga vozila. Zanimljivo je da će sa 500 radnika u Novom Sadu, ovde biti najveća koncentracija zaposlenih ove kompanije na svetu, jer trenutno imaju oko 1.500 radnika u Evropi, Kini i Severnoj Americi.

BMTS se bavi proizvodnjom turbo punjača, nastala je kao deo Kompanije "Bosch" 2008. godine, a potom je u martu prodata kineskoj kompaniji iz Hong Konga.

Kako se 021.rs uverio, na sajtu kineske kompanije su otvorena pojedina radna mesta za novu fabriku u radnoj zoni Sever IV i zainteresovani se OVDE mogu prijaviti za posao u Novom Sadu. Takođe, na Jutjubu su postavljeni i dronom napravljeni snimci gradnje fabrike, koja bi trebalo da ima površinu od 24.350 kvadrata.



Vrednost ove investicije za sada nije precizirana, a prema podacima iz Gradske kuće, CTP invest u izgradnju i zemljište ulaže 13 miliona evra, dok je planirana vrednost proizvodne opreme oko 35 miliona evra.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.