FOTO: Uređuje se centar Sremskih Karlovaca na osnovu projekta koji je dobio drugu nagradu za idejno rešenje

Izvor: Radio 021, 26.Okt.2018, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Uređuje se centar Sremskih Karlovaca na osnovu projekta koji je dobio drugu nagradu za idejno rešenje

Opština Sremski Karlovci raspisala je tender za projektno-tehničku dokumentaciju za parterno uređenja dela centra naselja.

Prema konkursnoj dokumentaciji, uređivaće se ukupno 22.000 kvadratnih metara u centru Karlovaca, odnosno Trg Branka Radičevića, deo ulice patrijarha Rajačića (do raskrsnice sa Poštanskom ulicom), deo Karađorđeve ulice (od trga do pošte) i Trg patrijarha Brankovića, izuzimajući površinu i objekte Tržnog centra i Sokolskog doma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Za projektno-tehničku dokumentaciju planom javnih nabavki za 2018. godinu predviđeno je 4.583.333 dinara, na osnovu Rešenja o finansiranju i sufinansiranju obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca, izdatog od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Centar Karlovaca rekonstruiše se na osnovu rada koji je dobio drugu nagradu na Konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela starog centra. Iza ovog projekta stoji tim arhitekata koji uključuje Danila Dragovića, Branka Slavkovića, Binelu Nokić, Irmu Ćurkić, Emir Ljajić, Ilda Koca i Komnen Žižić. Za ovaj projekat tim arhitekata dobio je 5.000 evra.

Rešenjem se pored definisanog načina korišćenja prostora, uređenja, formiranja novih mikro-celina, predlaže pravac razvoja i uređenja centralne zone ka Dunavu, naglašenom komunikacijom od trga Branka Radičevića preko trga Patrijarha Brankovića. Ovaj prostor je obogaćen sadržajima, planiranim u novoprojektovanim objektima, koji podrazumevaju stambeno-poslevne objekte, komercijalne objekte, centar za kulturu i objekte ugostiteljstva i turizma.

Projekat koji je dobio drugu nagradu na konkursu

Nejasno je zašto projekat koji je na konkursu dobio prvu nagradu nije onaj po kom se sprovodi uređenje. Prvu nagradu na konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja dela starog centra Sremskih Karlovaca i njegovog neposrednog okruženja dobio je tim koga čine arhitekte Dragomir Todorović, Julija Jovanović, Žika Jeftović, Uglješa Todorović i Milan Trubanov.

Ovaj projekat akcenat stavlja na pešačke tokove ka i kroz trgove, ali predviđa i rušenje postojećeg tržnog centra i postavljanje novog objekta lučne forme koji definiše centralni prostor trga. Unutar tog objekta predviđen je atrijum sa zelenim i vodenim površinama.

Žiri koji je birao pobednike na konkursu bio je sastavljen od predstavnika Opštine, arhitekata, urbanista, konzervatora i istoričara umetnosti.

Projekat koji je dobio prvu nagradu na konkursu

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.