FOTO: Srbija u plamenu, desetine hiljada ptica bez hrane i skloništa

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Srbija u plamenu, desetine hiljada ptica bez hrane i skloništa

Srbija se poslednjih meseci suočava sa brojnim požarima koje izazivaju nesavesni građani, a koji paleći suvu vegetaciju dovode u opasnost hiljade biljnih i životinjskih vrsta, retka staništa, zaštićena područja, privatnu imovinu, pa i ljudske živote.

Jožef Gergelj, ornitolog i fotograf prirode iz Sente, ovih dana se pripremao za dolazak ždralova koji na svom putu seobe redovno svraćaju u polja banatskog Potisja. No, sada će ih umesto mora trske i slatinskih pašnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dočekati negostoljubiva izgorela ravnica u kojoj nema niti zaklona, niti hrane, poručuju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Više od 30 godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu. Ljudska nebriga i bahatost glavna su pretnja po opstanak Planete, pa i samog čoveka", kaže Joška Gergelj.

Od kraja leta širom Srbije gorele su njive, pašnjaci, livade, tršćaci, šume, pa čak i voćnjaci. Bilo je i ljudskih žrtava, a javnost je burno reagovala na svako novo saznanje o podmetnutim požarima.

"Ove jeseni izgorele su ogromne površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš-Nere, Okanja, Carske bare, Titelskog brega, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Milioni života biljaka i životinja nepovratno su izgubljeni. Naše ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće, a desetine hiljada ptica koje zimuju u Srbiji ostale su bez zaklona i hrane. Posebno su ugožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske koji su za njih jedinstven dom", objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Paljenje žetvenih ostataka i suve vegetacije ozbiljan je prekršaj koji je sa razlogom zabranjen. Ali, čini se da ne postoji dobar mehanizam za kontrolu i sprečavanje ovakvog pogubnog ljudskog delovanja. Iako dobar deo naših polja, makar na papiru, nadziru poljočuvarske i lovočuvarske službe koje bi morale da budu prvi i glavni izvor informacija, ove godine vatrogasne službe beleže rekordan broj poziva za pomoć.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve građane da budu savesni i odgovorni prema sebi i svojoj okolini tako što neće paliti vatru u prirodi, ali i tako što će svaki takav prekršaj prijaviti policiji i vatrogascima.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Srbija u plamenu: Zbog ljudske bahatosti carstvo divljine i lepote nestalo u trenu (FOTO)

Izvor: BKTV News, 06.Nov.2018

Srbija se poslednjih meseci suočava sa brojnim požarima koje podmeću nesavesni građani...Protivzakonito paleći suvu vegetaciju oni dovode u opasnost hiljade biljnih i životinjskih vrsta, retka staništa, zaštićena područja, privatnu imovinu, pa i ljudske živote...Jožef Gergelj, proslavljeni...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.