Izvor: Radio 021, 12.Apr.2021, 08:53

FOTO: Raspada se kasarna tik do centra Novog Sada, gradski inspektori godinama uzalud pišu Ministarstvu odbrane

Novosadska inspekcija ponovo je bila prinuđena da postavi traku sa upozorenjem na opasnost zbog raspadanja objekta vojne kasarne u Vojvode Bojovića 6 - Grad nema nadležnost nad ovom zgradom, a Ministarstvo odbrane godinama ne čini ništa da se stanje dovede u normalu.

Traka je duž Ulice Vuka Karadžića, sa strane objekta, postavljena 8. aprila nakon inspekcijskog nadzora, a nakon što je ustanovila da stanje nije bezbedno.

Već 10 godina gradski inspektori dopisima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obaveštavaju resorno ministarstvo da je objekat u raspadu i da predstavlja opasnost po život ljudi.

"Dana 15. jula 2011. godine, 13. decembra 2019. godine i 8. aprila 2021. godine od strane ove (građevinske) inspekcije upućeni su dopisi Ministarstvu odbrane Republike Srbije radi nadležnog postupanja, a u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednost okoline. Ministarstvo je na osnovu dopisa od 13. decembra 2019. godine preduzelo mere na vojnom objektu u Ulici Lukijana Mušickog", navode u sektoru za građevinske poslove Gradske uprave za inspekcijske poslove.

Postupanje ministarstva nije bilo temeljno, niti dovoljno da se sanira šteta koju trpi okolina, ali i višedecenijski stanari - vojni beskućnici koji naseljavaju nekadašnju kasarnu, a sada objekat pod prethodnom zaštitom kao spomenik kulture.

Kako je 021.rs podsećao, gradskim urbanističkim aktima planirano je očuvanje ovog objekta kao spomenika za stradale u Drugom svetskom ratu, ali je to teško izvodljivo u uslovima u kojima se nekadašnja kasarna (ne) održava.

Poslednji put kad je 021.rs izveštavao o ovom problemu, saniran je deo oštećenja na fasadi, a fotografije tih radova pogledajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.