Izvor: Radio 021, 02.Mar.2021, 19:43

FOTO: Nastavlja se seča fruškogorskih šuma, građani ponovo protestovali

Grupa građana iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" protestovala je danas na raskrsnici kod odmorišta Osovlje na Fruškoj gori, zbog prekomerne seče šume, kao i propusta koji se dešavaju pri seči i transportu drva.

Nakon višesatnog utovara nove količine, na poziv okupljenih došao je šumarski i lovni inspektor koji je privremeno obustavio utovar stabala zbog određenih propusta.

Aktivisti su došli, kako sami kažu, zbog dojave koju su dobili, a koja se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << seče šuma koja nije u skladu sa zakonom.

Pored same raskrsnice na Osovlju nalazilo se četiri velike gomile posečenih stabala, spremnih za transport. Od ove četiri gomile, dve su bile obeležene potrebnim pločicama sa oznakom kvaliteta i vlasništva, a na njima je pisalo "Eparhija sremska", ali stabla sa druge dve gomile koje su privatni prevoznici utovarali nisu bila obeležena na zakonom propisan način, uverio se naš reporter. Osim toga, u vremenskom rasponu od tri sata prošlo je pet kamiona koji su takođe odnosili stabla sa nekih drugih lokaliteta na Fruškoj gori.

Na poziv okupljenih građana prvo je na pomenutu lokaciju došla policija iz Beočina, da bi posle shvativši da oni nisu nadležni za taj rejon pozvali svoje kolege iz Iriga. Osim legitimisanja okupljenih policija nije reagovala, pa su aktivisti pozvali šumarskog i lovačkog inspektora. Posle 45 minuta inspektor je došao i ustanovio da pomenuta stabla nisu obeležena na zakonom propisan način, te je naložio radnicima da sa utovarom i prestanu.

Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" za 021.rs kaže da je u momentu kada je shvatila da je u toku nelegalni utovar odlučila da pozove rukovodioca čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora", koji je odbio da izađe na teren.

"Zatekli smo utovar većeg broja drvnih sortimenata, a oni nisu bili označeni ni šumarskim čekićem, ni pločicama koje označavaju kvalitet samog drveta. Shvatili smo da se događa nešto sumnjivo i da je u toku nelegalni utovar, pa smo odlučili da pozovemo čuvara prirode koji nije hteo da izađe na teren. Bili smo primorani da pozovemo policiju i šumarskog i lovnog inspektora. Moram da napomenem da je ovo prvi put u istoriji JP "Nacionalni park Fruška gora" da je inspektor izašao na poziv građana", tvrdi Dragana.

Ona navodi da su pomenute šume u vlasništvu Eparhije sremske, koja uzima profit od seče i prodaje stabala, a pritom je oslobođena od bilo kakvog poreza. Arsić dodaje da ako se šume seku onda to mora biti u funkciji održavanja vitalnosti istih ili u funkciji održavanja šumskih staza za korisnike, a ne da bude komercijalna seča u svrhe drvno-prerađivačke industrije, te smatra i da loša zakonska regulativa omogućava da se ovo dešava.

Rukovodilac čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora", u čijoj je nadležnosti i područje na kojem se ilegalni utovar desio nije želeo da priča za 021.rs

Podsetimo, krajem septembra prošle godine jedan od privatnih preduzetnika kojeg su takođe unajmili iz Eparhije sremske kažnjen je sa 250.000 dinara za bespravnu seču šume. Tada Eparhija sremska i "Nacionalni park Fruška gora" nisu sankcionisani.

Autor: Ivan Kuzmanović - ivan.kuzmanovic@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.