Izvor: Radio 021, 24.Apr.2021, 15:44

FOTO: Izložba "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)" svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske.

Kako je pitanje identiteta jedno od najprisutnijih u naučnom i umetničkom diskursu poslednje dve decenije, izložba ukazaje na sveprisutnost identitetskih raznolikosti i preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata.

Više od 70 izloženih eksponata iz kolekcije Galerije Matice srpske i brojnih muzejskih ustanova u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zemlji, kao što su Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej grada Beograda, Kuća legata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Milene Pavlović Barili, kao i radovi iz nekoliko privatnih kolekcija, podeljeni su u četiri celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta: Nacionalno: Između

Istoka i Zapada, tradicije i modernosti, Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija, Kvir: Telo, rod i predstava i Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma.

Tokom trajanja izložbe, svakog petka biće priređen raznovrstan prateći program kako bi se posetiocima približila osnovna ideja izložbe i da bi se podstakli na razmišljanje o (ne)jednakosti i raznolikosti koje su prisutne u svim epohama. Takođe, za najmlađe posetioce svakodnevno je dostupan porodični vodič specijalno osmišljen za izložbu.

Prati je srpsko-engleska publikacija, čiji je autor Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske.

Izložba u Galeriji Matice srpske otvorena je do 4. jula.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.