FOTO: Izabrana arhitektonska rešenja za uređenje četiri urbane celine

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Izabrana arhitektonska rešenja za uređenje četiri urbane celine

Stručni žiri "Fondacije 2021" izabrao je četiri pobednička rada sa konkursa za uređenje četiri javne površine na Detelinari, Južnom Telepu, u Sremskoj Kamenici i u Kovilju.

Pobednički radovi će poslužiti kao idejna rešenja za konačno uređenje pomenutih lokacija, a već sledeće godine se može očekivati da usledi njihovo uređenje.

Za uređenje svake lokacije iz budžeta Grada biće izdvojeno po četiri miliona dinara. Predstavnici komisije su naveli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su zadovoljni pristiglim radovima, kojih je bilo 57 i koje su poslali ne samo autori iz Novog Sada, već i iz zemalja okruženja.

Pobednički rad za Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici izradio je tim u sastavu Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, Maja Medić, Neda Medić i Nebojša Jeremić, a nagrađeni rad za Južni Telep je napravila Tijana Miljić.

Za uređenje parka i pijace u Kovilju izabran je rad tima koji su činili Jelena Jelačić, Tijana Radovanović, Aleksa Bekić i Pavle Nikolić, dok je kao predlog za uređenje zelene blokovske površine između zgrada u Rumenačkoj 25 i 29 na Detelinari izabran rad Alberta Topića i Fedora Jurića.

Posebno je izabran i rad na osnovu glasova građana, koji su za predložene radove glasali na sajtu "Fondacije 2021". Radi se o jednom od predloga za uređenje Južnog Telepa.

Nagrađeni su dobili po 120.000 dinara, a pobednički rad po oceni publike 75.000 dinara.

Član žirija, arhitekta Darko Polić je podsetio da je ceo proces počeo sa anketiranjem i ispitivanjem putem fokus grupa, potom javnog pozivanja i primanja pristiglih radova i na kraju rada žirija i selekcije i vrednovanja radova. Ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora.

Podsetimo, Fondacija "Novi Sad 2021" je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica pokrenula još u junu proces uređenja javnih prostora pod nazivom "Urbani džepovi". Ideja je da se kreira trajni model u kom će građani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja takvih prostora, a u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini.

Predstojeća uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih "Novih mesta" za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.