Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Golija poslednje utočište za najređe sove u Srbiji

Park prirode "Golija" dom je za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova ova planina je jedno od poslednjih utočišta.

Naime, radi se gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju i koje su se zbog svoje ugroženosti našle u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Gaćasta kukumvaka i mala sova dele isto stanište a to su stare i očuvane četinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šume kojima je Golija bogata. Istraživačka ekspedicija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno boravi i prikuplja podatke na Goliji, a da su ornitolozi koji sačinjavaju ekspediciju imali sreće govori i podatak da su zabeležili dve male sove a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže metalni prstenovima.

"Raduje nas činjenica da čim je započeta ekspedicija, koja ima za cilj kartiranje ptica na Goliji, uspeli smo da zabeležimo gaćastu kukumavku i malu sovu koja je ovom prilikom drugi put zabeležena. Prvi nalaz male sove u parku prirode je s proleća ove godina, kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva 'Balkan'. Ono što možemo da zaključimo, prostranstvo šume i njena očuvanost su razlog zašto je primera radi osam odsto nacionalne populacije gaćaste kukumavke upravo ovde zabeleženo", kaže Nikola Stanojević iz pomenutog Društva koji koordinira projektom "Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije".

Stanojević je objasnio šta tačno preti opstanku ove ptice na Goliji.

"U pitanju je niz projekata čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove poput alpskog skijanja, koji će imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti područja. Planina Golija pored statusa zaštite u kategoriji parka prirode, deo je ekološke mreže Srbije, značajno je područje za ptice, biljke, leptire i jedno je od dva područja koje u Srbiji ima status UNESCO rezervat iz programa - Čovek i biosfera", kaže Stanojević.

Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane, naglašava se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.