Evropski parlament će raspravljati o disciplinovanju Mađarske

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament će raspravljati o disciplinovanju Mađarske

Očekuje se da će premijer Viktor Orban braniti politiku svoje zemlje u Evropskom parlamentu.

AFPOrban je reizabran nakon kampanje zasnovane na antimigranstkoj politici

Evropski parlament će raspravljati pokretanju disciplinskog postupka protiv Mađarske.

Poslanici će raspravljati da li desničarska vlada predstavlja ozbiljan rizik za vrednosti EU zbog njene politike o migrantima.

Ovo se dešava samo nekoliko meseci nakon što je Evropska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokrenula sličnu proceduru protiv Poljske.

Međutim, ovo je prvi put da je parlament pokušao da iskoristi moć takozvanog „Člana 7".

Očekuje se da će se mađarski premijer Viktor Orban lično boriti protiv tvrdnji, kontraargumnetima pripremljenim na više od 100 stranica.

Orban i njegova stranka Fides tvrde da su mnoge optužnice zbog povrede prava i vladavine zakona rešene odavno.

BBC novinar Nik Horp iz Mađarske javlja da su ministri u saradnji sa lokalnim provladinim medijima govorili o lovu na veštice protiv Fidesa, zbog odluke da stane u odbranu nacionalnog suvereniteta protiv, kako su rekli, liberalne elite.

Mađarska će krivično kažnjavati pomagače migrantima EU: Mađarski zakon o migrantima nelegalan

Evroskeptik Orban reizabran je ranije ove godine nakon kampanje zasnovane na antimigrantskoj politici, osvojivši sa Fidesom dve trećine mesta u parlamentu.

Ali, iako podržan u svojoj zemlji, Orban se suočava kritikama u Evropskom parlamentu da njegova politika dokazuje da ne poštuje vrednosti EU.

Savet ministara ukazuje na odnos mađarske vlade prema migrantima, uključujući novi zakon koji kriminalizuje advokate i sve one koji pomažu azilantima kao što su mediji, aktivisti, sudije i univerzitetski profesori.

Međutim da bi se bilo kakav disciplinski postupak pokrenuo, potrebna mu je podrška dve trećine poslanika i nije jasno na koji način će se održati glasanje u sredu.

Ako poslanici odluče da podrže ovaj proces, završilo bi se tako što bi Brisel nadgledao Mađarsku, što to bi mogao biti dugotrajan proces.

Evropska komisija je preduzela korak bez presedana protiv Poljske u decembru 2017. godine, dajući joj tri meseca da se pozabavi pravosudnim reformama koje su ugrozile vladavinu prava.

Međutim, i dalje je isuviše malo znakova koji upućuju na to da je zaključak na pomolu, javlja Adam Flemings izveštač iz Brisela.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evropski parlament će raspravljati o disciplinovanju Mađarske

Izvor: B92, 11.Sep.2018

Očekuje se da će premijer Viktor Orban braniti politiku svoje zemlje u Evropskom parlamentu...Evropski parlament će raspravljati pokretanju disciplinskog postupka protiv Mađarske...Poslanici će raspravljati da li desničarska vlada predstavlja ozbiljan rizik za vrednosti EU zbog njene politike o...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.