Izvor: Radio 021, 25.Jul.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde

Evropska komisija objavila je da je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde.

Reč je o tužbi zbog mađarskog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

Proces protiv Mađarske počeo je u julu 2018. godine kada je EK, nakon što je ta zemlja usvojila set zakona nazvan "Stop Soroš", uputila Mađarskoj zvanično pismo, što je prvi korak u prekršajnom postupku. U njemu je EK izrazila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zabrinutost zbog zakonodavstva koje "kriminalizuje aktivnosti koje podržavaju zahteve za azil i boravak i dodatno ograničavaju pravo traženja azila".

Drugi korak EK je preduzela u januaru ove godine kada je Mađarskoj poslala obrazloženo mišljenje u kome je navedeno kako mađarsko zakonodavstvo krši Direktivu za pružanje azila i Direktivu za uslove prijema.

Tada je Mađarskoj dato dva meseca da odgovori na dopise EK, zbog čega je EK preduzela treći korak, odnosno podnela tužbu Evropskom sudu pravde.

Zvanično upozorenje zbog ophođenja prema migrantima

Evropska komisija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema migrantima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni. "Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku, niti Povelju o fundamentalnim pravima EU”, poručila je Berto.

Ona je navela da je zbog hitnosti situacije Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo nakon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Berto je potvrdila da je Evropska komisija postupala po "odvojenom slučaju" kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.