Estonija pravi bazu podataka DNK građana za prevenciju hroničnih bolesti

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2018, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija pravi bazu podataka DNK građana za prevenciju hroničnih bolesti

Estonija, zemlja koja prednjači u tehnološkim inovacijama, u procesu je formiranja baze podataka sa genetskim podacima više od 150.000 svojih građana, odnosno više od deset odsto stanovništva, da bi poboljšala prevenciju hroničnih bolesti.

Istražitelji Nacionalnog centra za genome nameravaju da registruju gene od 11,7 odsto od 1,3 miliona stanovnika Estonije.

Projekat je pokrenut ove godine s budžetom od pet miliona evra da obeleži stogodišnjicu zemlje. Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će takođe omogućiti uspostavljanje genetskih karti sa ličnim analizama genotipa za sto hiljada volontera.

"Što više imamo genetskih podataka to ćemo imati više preciznosti u istraživanjima i brže ćemo moći da otkrijemo genetske varijacije povezane s bolestima", rekla je portparolka genomskog centra Aneli Alik.

U ovu bazu podataka će biti uključeni genetski podaci više od 52.000 Estonaca sakupljenih od otvaranja centra 2001.

Volonteri mogu da ostave svoje DNK uzorke u bolnicama ili privatnim laboratorijama Sinlab, koji je partner projekta. Laboratorija je takođe postavila šatore na mestima sportskih događaja da prikupi dobrovoljce za DNK uzorke.

Dobrovoljcima je rečeno da laboratorija nema prava da koristi njihove genetske podatke da proverava njihove porodične veze, jer to ugrožava privatnost drugih osoba.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.