Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Srbiji treba 30 godina da stigne Mađarsku

Srbiji će trebati 30 godina da sustigne Mađarsku, ali i 50 godina da bi se živelo kao u Nemačkoj, najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji, tvrde ekonomisti Vladimir Gligorov i Milojko Arsić.

Kako piše Blic, pogrešno bi bilo reći da Srbija ne raste, jer rastu strane direktne i domaće investicije i bruto društveni proizvod zemlje, s jedne strane (četiri odsto u 2019), a s druge, padaju kamate i javni dug, smanjuje se nezaposlenost... Raste i prosečna plata, grade se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i putevi, u Srbiji se više ne priča o bankrotu i nekako, ima se osećaj, da jača optimizam, navodi list.

Ipak, kako ocenjuje, posmatrajući životni standard i osnovne ekonomske parametre koje "osećamo na svojoj koži", Srbija je, navodi Blic, i dalje mnogo daleko od standarda čak i pojedinih bliskih suseda.

Prema rečima Vladimira Gligorova, ekonomiste i dugogodišnjeg saradnika Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, "trebalo bi živeti ne samo za sebe, pa ni za decu, već za unuke, a to nije jednostavno u zemlji u kojoj je narod navikao da probleme prenosi iz generacije u generaciju".

Gligorov svoje reči potkrepljuje računicom da ako se uzme u obzir da Srbija ostvari dugoročni rast od četiri odsto godišnje, a da privrede zemalja EU rastu po stopi od dva odsto, bilo bi potrebno izmedu 50 i 85 godina za dostizanje prosečnog dohotka po glavi stanovnika Evropske unije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je, kako piše list, nešto optimističniji, pa je tako nedavno rekao da je Srbiji potrebno najmanje tridesetak godina da po nivou razvijenosti stigne zemlje Centralne Evrope, poput Mađarske.

On je naveo da je uslov za to da Srbija u tom periodu ostvari visoku prosečnu stopu rasta od čak pet odsto, što "predstavlja optimistični scenario, jer je malo zemalja uspevalo da ostvari tako visoku prosečnu stopu rasta u periodu od nekoliko decenija".

Mogućnost sustizanja zemalja Centralne Evrope u naredne tri decenije jednim delom je, prema njegovim rečima, posledica toga što će ove države pre Srbije dostići visok nivo razvijenosti, nakon čega će se njihov rast znatno usporiti.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.