Egereši sa Peteringom o položaju Mađara i Statutu Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši sa Peteringom o položaju Mađara i Statutu Vojvodine

BRISEL/ NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta (EP) Hansom Gertom Peteringom o značaju negovanja i jačanja tolerancije među narodima u Evropi, posebno se osvrnuvši na položaj mađarske nacionalne zajednice u Srbiji.

Kako je saopštio Pokrajinski sekrtarijat za informacije, Petering je naglasio da EP pridaje veliki značaj očuvanju nacionalnog identiteta svih nacionalnih zajednica u evropskim zemljama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa tako i u Srbiji.

Dvojica sagovornika su ocenili da je očuvanje nacionalnog identiteta vojvođanskih Mađara, kao i ostalih nacionalnih zajednica, značajno ne samo za Vojvodinu, već i za čitavu Srbiju.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je nakon pomenutog sastanka izjavio da je s Peteringom razgovarao i o procesu donošenja novog statuta Vojvodine.

"Petering se složio s mojim stavom da je pitanje novog statuta Vojvodine jedna od onih tačaka na kojima se jasno vidi koliko je Srbija spremna da se istinski demokratizuje i približi evropskim standardima", naglasio je Egereši.

On je pozvao predsednika Peteringa da poseti Skupštinu Vojvodine, a ta poseta bi mogla da se ostvari u drugoj polovini 2009. godine.

Pre početka sastanka Egereši se upisao u Zlatnu knjigu gostiju predsednika Evropskog parlamenta rečima: "Uveren sam da je Srbiji i Vojvodini mesto u evropskoj porodici u kojoj ćemo se svi osećati u bilo kom delu Evrope kao kod kuće. A put prevazilaženja stvarnih i simboličkih granica su tolerancija i dijalog."

Nakon susreta s prvim čovekom EP-a, predsednik pokrajinskog parlamenta je imao odvojene radne susrete i sa evropskim parlamentarcima iz Mađarske i Slovenije, Žoltom Bečeijem i Jelkom Kacinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.