Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efektiva: Izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja i prevelike naknade

Kada izvršitelji zakucaju na vrata dužnika moguće je zapleniti sve osim stvari za ličnu upotrebu (odeća, obuća, pribor za higijenu), osnovnog nameštaja, kućnih ljubimaca, gotovine, stvari od emotivnih vrednosti i pomagala za osobe sa invaliditetom.

Predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za "Kurir" da izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja, kao i prevelike naknade.

"Imali smo slučajeve da su izvršitelji popisivali krevece, dečje krevete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << invalidska kolica... Oni imaju prevelika ovlašćenja, od zadiranja u privatnost i proveravanja računa i imovine, do toga da mogu da plene imovinu trećih lica i da prodaju nekretnine budzašto. Zakon iz 2016. nalaže da na prvoj licitaciji cena nekretnine ne sme da se proda ispod 70 odsto od realne cene, a na drugoj ispod 50 odsto. U praksi se najčešće dešava da prva licitacija propadne, naravno, uz dogovor, da bi se išlo na drugu i drastično oborila cena", objašnjava Gavrilović.

Procena je da će u narednom periodu u Srbiji oko 200 porodica morati da napusti svoje domove zbog dugova koji su prispeli na izvršenje.

"Zakonom nije predviđeno da zbog zime dužnik ne sme da bude iseljen, ali mi prilikom pregovora za odlaganje to navodimo kao argument. Problem je što su banke mašinerije, ti ljudi koji rade na poslovima naplate potraživanja su kao klonirani, bezdušni su i bez empatije. Oni nemaju razumevanja, gledaju samo brojeve", kaže Gavrilović i dodaje da ne postoji jedinstveni registar koji bi pobrojao sve dužnike koji su zbog potraživanja izvršitelja izbačeni na ulice.

Podsetimo, radna grupa Ministarstva pravde od maja ove godine radi na izradi nacrta Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

"Jedna od najvećih novina je uspostavljanje platforme za e-aukciju. To znači da će sva prodaja nepokretnosti koju sprovodi izvršitelj biti izvršena onlajn, vidljiva i dostupna svima, što smanjuje mogućnost zloupotrebe", navode u Ministarstvu i dodaju da će promeniti i tarife za izvršitelje.

Takođe, Radna grupa Ministarstva pravde je predložila da izvršitelji ubuduće mogu prinudno, sa računa, da naplaćuju maksimalno do polovine umesto sadašnjih najviše dve trećine plate ili penzije.

Autor: Kurir

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.